Ζωγραφική

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Ζωγραφική

Γνωριμία με υλικά και τεχνικές

Υλικά Ζωγραφικής για Παιδιά

Στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά διαφορετικά υλικά ζωγραφικής:

Χαρτιά διαφόρων ποιοτήτων ανάλογα τη χρήση τους. Τα γνωστά σε όλους μας χαρτιά Α4 χρησιμοποιούνται για προσχέδια. Τα παιδιά κάνουν πάνω σ’ αυτά όσες δοκιμές χρειάζονται μέχρι να νιώσουν σίγουρα πως μπορούν να αποδώσουν με επιτυχία το θέμα τους. Τότε περνάνε στο τελικό χαρτί που είναι συνήθως το χαρτί ακουαρέλας σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα το θέμα.

Το χαρτί του μέτρου σε μεγάλο μέγεθος χρησιμοποιείται για ελεύθερη ζωγραφική. τα χαρτιά γλασέ, γκοφρέ και κάνσον σε διάφορα χρώματα χρησιμοποιούνται για κολλάζ και κατασκευές. α βελουτέ ταιριάζουν ωραία με τα λαδοπαστέλ καθώς και το μακετόχαρτο.

Χρώματα ποικίλων υλικών, όπως μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ, ακουαρέλες, τέμπερες, ακρυλικά χρώματα, χρώματα για ύφασμα, χρώματα για μέταλλο κ.λ.π. Μέσα από συγκεκριμένα θέματα τα παιδιά διδάσκονται με ποιους τρόπους χρησιμοποιείται το κάθε υλικό, ποίες είναι οι ιδιαιτερότητές του και πάνω σε ποιο υλικό δουλεύεται καλύτερα το καθένα.

Πινέλα πολλά διαφόρων μεγεθών και ποιοτήτων είναι απαραίτητα στη ζωγραφική. Τα παιδιά συνήθως όλων των ηλικιών έχουν την τάση να χρησιμοποιούν μόνο ένα πινέλο για όλα.

Χρειάζεται να διδαχτούν ότι τα μεγάλα και πλακέ πινέλα είναι βολικά όταν έχουμε να καλύψουμε μια μεγάλη επιφάνεια, άλλα όσο μικραίνει η επιφάνεια, τόσο χρειάζεται να μικραίνουν και τα πινέλα προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα πολύ μικρά σχέδια χρειάζονται λεπτό και στρόγγυλο πινέλο. Αυτό απαιτεί αρκετή εξάσκηση των παιδιών στη σωστή χρήση του.Τα πινέλα της ακουαρέλας πάλι είναι διαφορετικά από τα άλλα, πολύ μαλακά και στρογγυλά ακριβώς ότι χρειάζονται τα χρώματα με πολύ νερό.

Μολύβια και κάρβουνο για τη δημιουργία ασπρόμαυρων έργων με φωτοσκίαση χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι μαθητές ηλικίας 10 ετών και πάνω που έχουν αποκτήσει ήδη αρκετή εμπειρία στη ζωγραφική. Τα θέματα τους είναι συνθέσεις εκ του φυσικού, δηλαδή δύο η και περισσότερα αντικείμενα πάνω σε ένα τραπέζι, οπού προσπαθούν να αποδώσουν ακριβώς αυτό που βλέπουν. Για να το καταφέρουν αυτό διδάσκονται την μέτρηση, την απόδοση προοπτικής και τη φωτοσκίαση.

Αυτής της ηλικίας παιδιά αρχίζουν να δουλεύουν και σε καμβά που είναι μουσαμάς τεντωμένος σ’ ένα ξύλινο τελάρο. Ο καμβάς δουλεύεται κυρίως με ακρυλικά χρώματα πάνω σε καβαλέτο. Η ανάγλυφη υφή του κάνει πιο δύσκολο το άπλωμα του χρώματος απ’ ότι στο χαρτί και η στήριξή του στο καβαλέτο απαιτεί σταθερότητα στο χέρι, γι’ αυτό και είναι καταλληλότερος για μεγαλύτερα παιδιά.

Τεχνικές Ζωγραφικής

Οι τεχνικές ζωγραφικής είναι πάρα πολλές όσες και οι καλλιτέχνες. Ο καθένας κάθε φορά δημιουργεί και καινούριες ανάλογα με τη φαντασία του. Οι τεχνικές ωστόσο που διδάσκονται στο εργαστήρι είναι οι πιο απλές και βασικές.

Το Κολλάζ είναι μία τεχνική που γινεται με πολλούς τρόπους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα κολλώντας χαρτιά που έχουμε συλλέξει από διάφορα έντυπα, κολλώντας χαρτιά που έχουμε ζωγραφίσει η και τα δύο. Μία άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική που διδάσκονται τα παιδιά είναι η δημιουργία έργων με μικτά υλικά.

Στην τεχνική αυτή μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα υλικά ζωγραφικής για τη δημιουργία ενός έργου π.χ. μαρκαδόροι και ξυλομπογιές μαζί, παστέλ και ακουαρέλλα, ακρυλικά χρώματα και ακουαρέλλα, ακρυλικά χρώματα και παστέλ και πολλά άλλα.

Σε ένα χαρτί που έχουμε απλώσει διπλή στρώση χρώματος, χρησιμοποιούμε ένα αιχμηρό εργαλείο για τη χάραξη και αφαίρεση χρώματος από την δεύτερη στρώση, ώστε να αποκαλυφθούν τα χρώματα από τη πρώτη στρώση. Το στένσιλ είναι μια πολύ γνωστή και με πολλές εφαρμογές τεχνική. Με την τεχνική αυτή παράγουμε δύο εικόνες, όπου η μία είναι το θετικό και η άλλη το αρνητικό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα τμήματα ζωγραφικής.