Κατασκευές με άχρηστα υλικά

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κατασκευές με άχρηστα υλικά

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Η πρώτη εμπειρία των παιδιών με την χειροτεχνία, σημειώνεται όταν κατασκευάζουν από μόνα τους αυτοσχέδια παιχνίδια. Το σκουπόξυλο γίνεται άλογο, το τενεκεδάκι της κονσέρβας ταμπούρλο, ένα χαρτί η ένα κουρέλι κούκλα.

Συχνά τα παιδιά έχουν την συνήθεια να συλλέγουν όμορφα και ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως βότσαλα, κοχύλια, χρωματιστά γυαλιά, χάντρες, μικρά μεταλλικά κομματάκια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή τους.

Η αυθόρμητη χρήση όλων αυτών των θησαυρών για την κατασκευή παιχνιδιών και χρήσιμων αντικειμένων, είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία, γιατί τα παιδιά προσπαθούν από μόνα τους να σκεφτούν και να βρουν κατασκευαστικές λύσεις.

Στο Εργαστήρι υπάρχει πάντα ένα απόθεμα από ενδιαφέροντα και άχρηστα υλικά που συλλέγουν τα παιδιά για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Τα πολύ μικρά παιδιά 2,5 έως 3,5 ετών ασχολούνται αρκετά με κατασκευές που γίνονται με διάφορα υλικά, έχοντας όμως σαν βάση χαρτιά διαφόρων ποιοτήτων. Χρησιμοποιούμε τέμπερες για χρωμάτισμα, κόλλες, υφασματάκια, χάντρες, διάφορα άλλα υλικά εμπορίου, καθώς και μικροαντικείμενα από τη συλλογή μας.

Στα μικρά παιδιά που η σταθερότητα του χεριού τους δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένη ώστε να ανταποκριθούν σ’ ένα ολοκληρωμένο θέμα ζωγραφικής, οι απλές κατασκευές που γίνονται με καθοδήγηση, είναι ακριβώς ότι χρειάζονται για να νιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας.

Οι κατασκευές με άχρηστα υλικά που δημιουργούν τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αποκτήσει εμπειρία στη ζωγραφική είναι πολύ κοντά στη μοντέρνα τέχνη. Αυτό που μας ενδιαφέρει σ’ αυτή την ηλικία είναι να δοκιμάσουν να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες, εμπειρίες χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά υλικά μαζί.

Το εγχείρημα είναι πολύ δελεαστικό για τα παιδιά, αλλά και δύσκολο. Κατ’ αρχήν χρειάζεται να βρουν την ιδέα και κατόπιν να καταφέρουν να την εκφράσουν με τα υλικά που διαθέτουν. Κάποιες φορές όμως τα υλικά είναι αυτά που προκαλούν συναισθήματα και συνειρμούς και διαμορφώνουν το θέμα. Η δυσκολία είναι πως τα υλικά χρειάζεται να είναι αρμονικά ταιριασμένα και το θέμα τους να έχει εκφραστική δύναμη.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.