Πηλοπλαστική

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Πηλοπλαστική

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Για το μάθημα της πηλοπλαστικής χρησιμοποιούμε κάποια ειδικά εργαλεία. Ξύλινη σανίδα πάνω στη οποία τοποθετείται ο πηλός για να δουλευτεί. Χοντρό πλάστη για να απλώνουμε τον πηλό και να πετυχαίνουμε ένα ομοιόμορφο πάχος και ένα λείο αποτέλεσμα. Μαχαίρια για το κόψιμο του πηλού.

Η πηλοπλαστική ή κεραμική ίσως είναι μία από τις πιο πρώιμες τέχνες. Πολλοί λένε πως είναι η αρχαιότερη των τεχνών.

Κόπτες για κουλουράκια και παρόμοια καλούπια με απλά σχήματα για πήλινες πλακέ κατασκευές. Ειδικά εργαλεία σκαλίσματος και εγχάραξης του πηλού, αλλά και διάφορα άλλα καθημερινά μικροαντικείμενα, που αφήνουν ένα όμορφο και ενδιαφέρον αποτύπωμα, όταν τα πιέσουμε στη επιφάνεια του πηλού. Τέλος ειδική κόλλα πηλού (πηλός αραιωμένος με νερό), για να κολλάμε μεταξύ τους τις επιφάνειες που χρειάζεται να ενωθούν.

Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας το πλάσιμο του πηλού είναι περισσότερο μια εξερεύνηση και ευχαρίστηση της αφής, καθώς δημιουργούν άπειρες μικρές φιγούρες χαλώντας την προηγούμενη για να φτιάξουν την επόμενη. Μπορούν όμως κι αυτά πολύ καλά να χρησιμοποιήσουν τον πλάστη, τα καλουπάκια και τα διάφορα εργαλεία εγχάραξης.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνοντας να δουλεύουν το πηλό και γνωρίζοντας τις ιδιότητες του, αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα υλικό που προσφέρεται για να αναπτύξουν την φαντασία τους και να εκφράσουν τον εαυτό τους. Ο πηλός προσφέρεται στο να εκφράσουν συναισθήματα και ιδέες και να δημιουργήσουν κεραμικά γλυπτά που είναι πολύ κοντά στη μοντέρνα τέχνη.

Οι δημιουργίες των παιδιών από πηλό δεν ψήνονται. Αφήνονται μόνο να στεγνώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αφού στεγνώσουν να είναι εύθραυστες. Τα παιδιά ενημερώνονται από πριν, πως τα έργα τους μπορεί κάποια στιγμή να σπάσουν. Αυτό δεν μειώνει όμως τη χαρά και την ικανοποίηση που αποκομίζουν από την ενασχόλησή τους με το υλικό αυτό.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.