Γνωριμία με διάσημους ζωγράφους

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Γνωριμία με διάσημους ζωγράφους

Μέσα από προβολή εικόνων τα παιδιά γνωρίζουν τη ζωή και το έργο διάσημων καλλιτεχνών. Μαθαίνουν για την εποχή που έζησε ο κάθε ζωγράφος για τον πολιτισμό της εποχής και τα ρεύματα της τέχνης. Συζητώντας για τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τον καλλιτέχνη -οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες, επιρροές από άλλους ζωγράφους της εποχής- τα παιδιά μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν την θεματολογία και την τεχνοτροπία του.

Κατόπιν τα παιδιά καλούνται να εμπνευστούν από το έργο του καλλιτέχνη που κάθε φορά δουλεύουμε, να αφεθούν να νιώσουν και να αξιολογήσουν τα αισθήματά τους, να θυμηθούν σχετικές εμπειρίες και καταστάσεις που βίωσαν και που ένιωσαν με τον ίδιο τρόπο. Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα οτιδήποτε, όταν προέρχεται από την προσωπική τους εμπειρία.

Όταν μάθουν ότι οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν ιδέες από τις εμπειρίες τους και χρησιμοποιούν ορισμένα υλικά για να εκφράσουν αυτές τις ιδέες, τότε η τέχνη αποκτά νόημα για τα παιδιά και νιώθουν ότι και οι δικές τους προσπάθειες είναι αυθεντική τέχνη.

Μετά από αυτή τη διεργασία, καλούνται να δημιουργήσουν μια δική τους προσωπική εικόνα, που θα περιέχει όμως τα βασικά στοιχεία της τέχνης του κάθε ζωγράφου. Το πλαίσιο στο οποίο το παιδί μπορεί να καταλάβει τον τρόπο εργασίας του καλλιτέχνη είναι η ίδια η καλλιτεχνική εργασία του παιδιού.

Τα οφέλη όλης αυτής της διεργασίας είναι πολλαπλά. Τα παιδιά μαθαίνοντας στοιχεία της Ιστορίας της Τέχνης, γνωρίζουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και καλλιεργείται η πολιτισμική τους ταυτότητα. Μαθαίνουν ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί και όρια στην έκφραση, αντίθετα υπάρχουν πολλοί τρόποι θέασης και ερμηνείας του κόσμου, που είναι κάθε φορά σεβαστές.

Και ακόμη όπως ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει το υλικό που τον εκφράζει περισσότερο ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα προβλήματα δεν έχουν μόνο μία λύση αλλά πολλές. Έχοντας κατακτήσει αυτές τις γνώσεις εμπλουτίζεται η εκφραστική τους δύναμη και ξεφεύγουν από τα στερεότυπα.

Ο Picasso έλεγε: παλιά ζωγράφιζα σαν τον Ραφαήλ. Μου χρειάστηκε μια ολόκληρη ζωή για να μάθω να ζωγραφίζω σαν τα παιδιά.

Στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης τα παιδιά γνωρίζουν κυρίως μοντέρνους ζωγράφους όπως ο Klee, o Kandinsky, o Picasso, o Miro, o Ακριθάκης, ο Μυταράς και πολλοί άλλοι. Η μοντέρνα τέχνη είναι πολύ πιο κοντά σε ότι μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει ένα παιδί. Στην κλασική αναπαραστατική ζωγραφική το παιδί μπορεί να κατανοήσει αυτό που βλέπει, αλλά αισθάνεται ματαιωμένο και ανίκανο όταν προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι ανάλογο, γιατί αισθησιοκινητικά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.

Η παιδική ζωγραφική άλλωστε έχει τιμητική θέση στη σύγχρονη τέχνη, καθώς διάσημοι ζωγράφοι όπως ο Kandinsky, o Miro, o Klee και άλλοι, έχουν εμπνευστεί από την παιδική τέχνη και έχουν προσπαθήσει να ζωγραφίσουν σαν παιδιά, αναζητώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ελευθερία στην έκφραση και άμεση επαφή με το συναίσθημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα τμήματα του Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης.