Ψηφιδωτό

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ψηφιδωτό

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Η ιστορία του ψηφιδωτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια, από το 3000 π.χ. και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήθηκε παλιά για να διακοσμήσει τους τοίχους και τα δάπεδα εκκλησιών αλλά και άλλων κτηρίων.

Σήμερα χρησιμοποιούμε ψηφιδωτές εικόνες για να διακοσμήσουμε ποικίλα πράγματα. Στο ψηφιδωτό μπορούμε να αποτυπώσουμε διάφορες εικόνες, διακοσμητικά μοτίβα, ακόμη και πρόσωπα με μεγάλη ακρίβεια.

Το ψηφιδωτό είναι μια εικόνα που αποτελείται από πολλές μικρές ψηφίδες διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών, εξού και η ονομασία του.

Οι ψηφίδες είναι μικρά κομματάκια από διάφορα υλικά, όπως η πέτρα το γυαλί η το κεραμίδι. Τα υλικά αυτά κόβονται σε μικρά κομματάκια (τις ψηφίδες) με μια ειδική τανάλια.

Το ψηφιδωτό είναι μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά που δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες και τα βοηθά στην εξάσκηση των δεξιοτήτων τους.

Στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης Μαρίας Ντάβα στο μάθημα του ψηφιδωτού τα παιδιά κάνουν πάντα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο ψηφιδωτό, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν το έργο τους.

Τα μικρότερα παιδιά 4 έως 7 ετών δημιουργούν το ψηφιδωτό τους με έτοιμες κομμένες ψηφίδες. Κολλάνε τις ψηφίδες αυτές, με ειδική λαβίδα, πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο με ξυλόκολλα, με τρόπο που να είναι ομοιόμορφα ταιριασμένος μεταξύ τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά 8 και 9 ετών κολλάνε τις ψηφίδες τους με μελόκολλα (ένα μείγμα από αλεύρι μέλι και νερό) πάνω σε διαφάνεια. Αφού στεγνώσει καλά η μελόκολλα, κολλάνε το ψηφιδωτό τους πάνω σε χοντρό κομμάτι ξύλου και αφαιρούν με προσοχή τη διαφάνεια. Η τεχνική ψηφοθέτησης με μελόκολλα είναι η τεχνική που ακολουθούν οι περισσότεροι ψηφοθέτες.

Αυτό που διαφέρει είναι το επόμενο βήμα όπου το ψηφιδωτό τοποθετείται σε τσιμεντοκονίαμα. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία που δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά.

Τα παιδιά από 9 ετών και πάνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ειδική τανάλια για να κόψουν μόνα τους τις ψηφίδες. Οι ψηφίδες που χρησιμοποιούμε είναι κεραμικές ψηφίδες, γιατί κόβονται εύκολα και υπάρχουν σε πολλά ωραία χρώματα.

Τα μαθήματα του ψηφιδωτού

Τα μαθήματα του ψηφιδωτού δεν εντάσσονται μέσα στο πρόγραμμα των διαφόρων τμημάτων. Γίνονται σε διαφορετικές ώρες και είναι προαιρετικά. Κάθε ενότητα ψηφιδωτού είναι ξεχωριστή από τις άλλες και ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε πέντε με έξι μαθήματα. Όσα παιδιά ολοκληρώσουν μια ενότητα, αν το επιθυμούν μπορούν να συνεχίζουν και σε επόμενη ενότητα. Διαφορετικά σταματούν.

Το μάθημα του ψηφιδωτού διδάσκει η ψηφοθέτρια κυρία Λίνα Μπακιρτζή.

Το μάθημα του ψηφιδωτού διαρκεί δύο (2) ώρες την εβδομάδα, και τα δίδακτρα είναι 5 ευρώ το μάθημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα τμήματα του Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης.