Τμήματα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τμήματα και Εγγραφές

Οι εγγραφές αρχίζουν από την 1η Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το πρόγραμμα ορίζεται τέλος Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα ξεκινάνε την 1η Οκτωβρίου.

Τα τμήματα ορίζονται κάθε χρόνο εκ νέου με τις εγγραφές των παιδιών και την έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς.

Τα τμήματα δημιουργούνται σύμφωνα με τις ελεύθερες ώρες και τις μέρες που βολεύει το κάθε παιδί. Όταν γράφεται ένα παιδί, ο γονιός δηλώνει τις μέρες και τις ώρες που το παιδί του είναι απασχολημένο. Το πρόγραμμα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, διαμορφώνεται έτσι ώστε το κάθε παιδί να ενταχθεί σε ένα τμήμα που θα μπορεί να παρακολουθήσει.

Τα τμήματα διαμορφώνονται επίσης με κριτήριο την ηλικία, τον αριθμό των ετών που ένα παιδί έχει φοιτήσει στο εργαστήρι και το αριθμό των παιδιών.

Ένα τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με τρία παιδιά και να δεχτεί μέχρι οχτώ παιδιά.

Εάν για παράδειγμα γραφτούν μόνο δύο παιδιά 4 ετών θα ενταχθούν στο τμήμα των νηπίων και αντίστροφα.

Το κάθε τμήμα αποτελείται από παιδιά ίδιας ηλικίας αλλά και ίδιας εμπειρίας. Όσα παιδιά ξεκινάνε για πρώτη χρονιά εντάσσονται σε διαφορετικό τμήμα απ’ όσα φοιτούν δεύτερη χρονιά. Σε διαφορετικό όσα φοιτούν τρίτη χρονιά κ.λ.π. Οι ηλικιακές αποκλίσεις που μπορεί να υπάρξουν σε ένα τμήμα είναι μέχρι ένα έτος.

Για τα παιδιά που συνεχίζουν να φοιτούν στο εργαστήρι και δεύτερο και τρίτο έτος κ.λ.π τα θέματα εξελίσσονται ανάλογα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σταδιακά και ως προς τις δεξιότητες αλλά και ως προς τη δυνατότητες κατανόησης των θεμάτων.

Πρώτος Χρόνος

Τον πρώτο χρόνο τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τα διάφορα υλικά της ζωγραφικής και πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Ο τρόπος χρήσης των υλικών στο εργαστήρι διαφέρει από τον τρόπο χρήσης τους στο σπίτι. Οι εκφραστικές δυνατότητες ενός υλικού δεν περιορίζονται σε εκείνες που μπορεί να ανακαλύψει το παιδί αυτοσχεδιάζοντας.

Στο εργαστήρι παιδικής τέχνης τα θέματα είναι συγκεκριμένα και με καθοδήγηση τα παιδιά μαθαίνουν πως χρησιμοποιείται το κάθε υλικό και τις ιδιαιτερότητές του. Επίσης αρχίζουν να μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες και να τελειοποιούν όσο μπορούν κάθε κομμάτι του έργου τους. Ένα έργο για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί ίσως και τέσσερις ώρες η και περισσότερο ανάλογα το θέμα. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και εξασκούν τις δεξιότητές τους.

Δεύτερος Χρόνος

Τον δεύτερο χρόνο κάνουμε μια σύντομη επανάληψη των όσων διδάχτηκαν στο πρώτο χρόνο μέσα από δυσκολότερα θέματα σχεδιαστικά, αλλά και χειρισμού των υλικών. Έτσι τα παιδιά εμπεδώνουν τις γνώσεις χειρισμού των υλικών ώστε να μπορέσουν κατόπιν να χειριστούν πιο δύσκολα θέματα, όπως εκείνα που προέρχονται από τη γνωριμία τους με διάσημους ζωγράφους.

Τρίτος Χρόνος

Τον τρίτο χρόνο και τέταρτο συνεχίζουμε τη γνωριμία με διάσημους ζωγράφους και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών ξεκινάμε την γλυπτική και κατασκευές με άχρηστα υλικά.

Τέταρτος Χρόνος

Στον τέταρτο χρόνο θα δοκιμάσουμε τη ζωγραφική σε καβαλέτο με μολύβι η κάρβουνο. Τα παιδιά σ΄αυτό το στάδιο χρειάζεται να είναι 10 ετών και πάνω. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούμε να δουλέψουμε θέματα εμπνευσμένα από έννοιες όπως η αγάπη, η από κάποιο προσωπικό προβληματισμό των παιδιών. Καθώς τα υλικά τους είναι γνωστά μπορούν να επιλέξουν μόνα αυτό που θα εκφράσει καλύτερα το θέμα τους.

Πέμπτος Χρόνος

Στον πέμπτο χρόνο, στην ηλικία 10 ετών και πάνω θα ζωγραφίσουν σε καμβά, και θα γνωρίσουν την κινητική γλυπτική.

Τμήματα παιδιών 2,5 έως 4 ετών με μαμάδες

Είναι τμήματα μικρών παιδιών που δεν έχουν κάνει προσαρμογή σε άλλους χώρους εκτός από το σπίτι και γι αυτό έχουν ανάγκη την παρουσία ενός γονιού για να νιώθουν ασφαλή. Με την ενθάρρυνση και την συνεργασία του γονιού θα δημιουργήσουν, θα κατασκευάσουν και θα παίξουν με διάφορα υλικά. Ο στόχος είναι να έρθουν σε επαφή με καινούρια υλικά, να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους, και να νιώσουν την ικανοποίηση και τη χαρά ότι μπορούν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν ένα θέμα.

Τα πολύ μικρά παιδιά 2,5 έως 3,5 ετών ασχολούνται αρκετά με κατασκευές που γίνονται με διάφορα υλικά, έχοντας όμως σαν βάση χαρτιά διαφόρων ποιοτήτων. Χρησιμοποιούμε τέμπερες για χρωμάτισμα, κόλλες, υφασματάκια, χάντρες, διάφορα άλλα υλικά εμπορίου, καθώς και μικροαντικείμενα από τη συλλογή μας με τα άχρηστα υλικά.

Στα μικρά παιδιά που η σταθερότητα του χεριού τους δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένη ώστε να ανταποκριθούν σ’ ένα ολοκληρωμένο θέμα ζωγραφικής, οι απλές κατασκευές που γίνονται με καθοδήγηση, είναι ακριβώς ότι χρειάζονται για να νιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας.

Καθώς τα παιδιά σιγά σιγά μεγαλώνουν, εξασκούνται και εξοικειώνονται με τα υλικά, τα θέματα προσαρμόζονται στις καινούριες δεξιότητες και απαιτούν περισσότερη υπομονή και επιμονή στις λεπτομέρειες. Τώρα τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν και να ολοκληρώσουν ένα θέμα ζωγραφικής που απευθύνεται στις δυνατότητές τους.

 

ΤΑ TMHMATA ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Το παρακάτω πρόγραμμα ήταν της διδακτικής περιόδου 2017 έως Ιούνιο του 2018.

Το καινούριο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα δημοσιευτεί αρχές Οκτωβρίου 2018.

 

 

 Δευτέρα 6:00 – 8:00

Ελεύθερο πρόγραμμα.

 

Τρίτη 6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.

Τμήμα προνηπίων 4 και 4,5 ετών

Στο τμήμα των νηπίων τα παιδιά μαθαίνουν πως να ζωγραφίζουν με διάφορα υλικά όπως μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, παστέλ, τέμπερες, πλαστικά χρώματα.

Τα θέματα που δίνονται στα παιδιά είναι κατάλληλα  ώστε να τα βοηθούν στην άσκηση της σταθερότητας του χεριού.

Ακόμη μαθαίνουν και τα ίδια να δίνουν περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες, πράγμα που θα τα βοηθήσει πολύ αργότερα στις απαιτήσεις του σχολείου.

Τα νήπια διδάσκονται ακόμη τις γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα (ανοικτά, σκούρα, θερμά, ψυχρά) και πως με αυτά μπορούν να συνθέσουν ένα θέμα.

Ακόμη στο τμήμα αυτό τα παιδιά θα ασχοληθούν με κάποιες κατασκευές και πηλοπλαστική.

 

Τρίτη 6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.

 

Τμήμα νηπίων 5 ετών

Στο τμήμα των νηπίων τα παιδιά μαθαίνουν πως να ζωγραφίζουν με διάφορα υλικά όπως μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, παστέλ, τέμπερες, πλαστικά χρώματα.

Τα θέματα που δίνονται στα παιδιά είναι κατάλληλα  ώστε να τα βοηθούν στην άσκηση της σταθερότητας του χεριού.

Ακόμη μαθαίνουν και τα ίδια να δίνουν περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες, πράγμα που θα τα βοηθήσει πολύ αργότερα στις απαιτήσεις του σχολείου.

Τα νήπια διδάσκονται ακόμη τις γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα (ανοικτά, σκούρα, θερμά, ψυχρά) και πως με αυτά μπορούν να συνθέσουν ένα θέμα.

Ακόμη στο τμήμα αυτό τα παιδιά θα ασχοληθούν με κάποιες κατασκευές και πηλοπλαστική.

Τρίτη 7:30 μ.μ. – 9:30 μ.μ.

Τμήμα παιδιών 10 και 11 ετών

Στο τμήμα αυτό φοιτούν οι πιο παλαιοί μαθητές του εργαστηρίου, που έρχονται φέτος για πέμπτη χρονιά.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει γνωριμία με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Miro, o Kandinsky, o Delaunay.

Στη γλυπτική θα χρησιμοποιήσουμε το σύρμα  συνδυασμένο με κομμάτια από μεταλλικά φύλλα και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα.

Ακόμη τα παιδιά θα έχουν την εμπειρία να ζωγραφίσουν για πρώτη φορά σε καμβά και σε καβαλέτο.

Στο τμήμα αυτό μπορούν να ενταχθούν καινούρια παιδιά ηλικίας 9, 10 και 11 ετών που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

 

 

 

Τετάρτη 5:45 – 6:45

Τμήμα παιδιών 6 και 7 ετών

Το τμήμα αυτό παρακολουθούν παιδιά 6 και 7 ετών που έρχονται για πρώτη χρονιά στο εργαστήρι.

Το πρόγραμμα στο τμήμα αυτό περιλαμβάνει γνωριμία με υλικά ζωγραφικής και πως αυτά χρησιμοποιούνται.
Μέσα από συγκεκριμένα θέματα, τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τα υλικά, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους απ’ αυτούς που μπορούν να ανακαλύψουν από μόνα τους, η απ’ αυτούς που μπορούν να μάθουν στο σχολείο.

Αρχίζουν να μυούνται στις βασικές έννοιες της ζωγραφικής όπως  οι γραμμές, οι φόρμες, οι αρμονίες των χρωμάτων και οι αντιθέσεις τους.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης τεχνικές ζωγραφικής, πηλοπλαστική και κάποιες εποχιακές κατασκευές.

 

Τετάρτη 7-8

Τμήμα μικρών παιδιών 2,5 εως 3,5 ετών με μαμάδες

Στο τμήμα αυτό τα παιδάκια έρχονται με τη συνοδεία της μητέρας, του πατέρα, η κάποιου ενήλικα ο οποίος παραμένει μαζί τους στο μάθημα.

Ο ρόλος της μητέρας η του πατέρα είναι να συντροφεύει το παιδί να συνεργάζεται και να το βοηθάει σ’ αυτό που χρειάζεται να κάνει.

Τα παιδάκια κάθε Πέμπτη  δημιουργούν απλές κατασκευές που τις ολοκληρώνουν και τις παίρνουν μαζί τους στο σπίτι.
Μαθαίνουν να κρατάνε ένα πινέλο και να γεμίζουν με χρώμα μια συγκεκριμένη επιφάνεια.

Μαθαίνουν να κόβουν με το ψαλίδι κομμάτια χαρτί και να τα κολλάνε εκεί που χρειάζεται.

Μαθαίνουν με γραμμές και κύκλους να δημιουργούν τα πρώτα τους σχήματα, που θα τα εντάξουν στα πρώτα τους έργα ζωγραφικής.

Σιγά σιγά καθώς τα χεράκια τους εξασκούνται και μπορούν να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα, μαθαίνουν πως να βάζουν στο έργο τους πολλά χρώματα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να τα μπερδεύουν.

Μαθαίνουν επίσης να κάνουν κολλάζ και τυπώματα, καθώς και να ζυμώνουν τον πηλό και να φτιάχνουν με αυτόν  τα πρώτα τους έργα.

 

 

Πέμπτη 7 μ.μ. – 9 μ.μ.

Τμήμα παιδιών 8 και 9 ετών

Το τμήμα αυτό αποτελείται από παιδιά 8 ετών που φοιτούν στο εργαστήρι για τρίτη χρονιά.

Τα παιδιά αυτά έχουν διδαχθεί ήδη τα προηγούμενα χρόνια πολλά πράγματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε δυσκολότερα θέματα.

Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται γνωριμία με διάσημους ζωγράφους όπως ο Miro, o Picasso, o Hundertwasser, o Ακριθάκης, ο Μυταράς.

Εισαγωγή στη γλυπτική με το πρώτο τους τρισδιάστατο έργο από συναρμολογούμενα κομμάτια ξύλου.
Κατασκευή με άχρηστα υλικά όπως ο Ακριθάκης.

Στο τμήμα αυτό μπορούν να ενταχθούν και αρχάρια παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών, που θα ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, αφομοιώνοντας σιγά σιγά τις γνώσεις που χρειάζονται.

 

 

 

 

Παρασκευή  5 μ.μ. – 7 μ.μ.

Τμήμα παιδιών 9 και10 ετών

Το τμήμα αυτό αποτελείται από παιδιά 9 ετών που φοιτούν στο εργαστήρι για τρίτη χρονιά.

Το πρόγραμμα στο τμήμα αυτό αποτελείται από θέματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εμπεδώσουν τις γνώσεις της περασμένης χρονιάς και κατόπιν να προχωρήσουν σε καινούριες.

Στο πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνεται γνωριμία με διάσημους ζωγράφους όπως ο Klee, o Matisse, o Van Cogh, o Ακριθάκης.

Τα παιδιά εμβαθύνουν στις σχέσεις των χρωμάτων μεταξύ τους, καθώς μαθαίνουν τα ζευγάρια των συμπληρωματικών χρωμάτων, τις ιδιότητές τους και πως αυτά συμπεριφέρονται μέσα σ’ ένα έργο.

Στο τμήμα αυτό μπορούν να ενταχθούν και αρχάρια παιδιά, που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν τις γνώσεις του περασμένου έτους, καθώς θα τις επαναλαμβάνουμε και θα τις αναφέρουμε για την καλύτερη εμπέδωσή τους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.