Γλυπτική

παιδική τέχνη Λάρισα

Συνεργασία Έλενας Τριάντου Ετών 10 και Χαρίκλειας Παπαστεργίου Ετών 

Γλυπτική

Γλυπτική είναι η τέχνη της δημιουργίας τρισδιάστατων μορφών, με οποιοδήποτε μέσο. Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες είναι διάφορα όπως : πέτρα, μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο, πηλός, πλαστικό και πολλά άλλα. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα υλικά για την κατασκευή ενός γλυπτού. Η κινητική γλυπτική τέλος αποτελεί μια ιδιαίτερη εξέλιξη στη γλυπτική του 20ού αιώνα.

Τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου μπορούν να χειριστούν τα πιο μαλακά υλικά, όπως η πλαστελίνη και ο πηλός. Με την πλαστελίνη είναι αρκετά εξοικειωμένα στο να δημιουργούν διάφορες μορφές, καθώς τη χρησιμοποιούν στο σπίτι και στο σχολείο. Ο πηλός χρησιμοποιείται σ’ αυτή την ηλικία όπως η πλαστελίνη. Διαφορετική χρήση του πηλού σε μεγαλύτερες ηλικίες αναφέρεται στην πηλοπλαστική.

Τα μεγαλύτερα παιδιά από τρίτη δημοτικού και πάνω μπορούν να δημιουργήσουν γλυπτά από σύρμα, ανάγλυφα σε μεταλλικά φύλλα αλουμινίου η χαλκού, ξύλινα γλυπτά και συναρμολογούμενα και κινητικά γλυπτά.

Τα γλυπτά από σύρμα

Τα γλυπτά από σύρμα είναι ανθρώπινες φιγούρες που στηρίζονται σε μια ξύλινη βάση και εκφράζουν μια στάση, μια κίνηση η μια ανθρώπινη κατάσταση. Τα παιδιά διδάσκονται κατ’ αρχήν τις σωστές ανθρώπινες αναλογίες πάνω σε μοντέλο και δημιουργούν προσχέδια σε χαρτί. Αφού εξασκηθούν όσο χρειάζονται στο χαρτί έπειτα με το χοντρότερο σύρμα δημιουργούν τον σκελετό της φιγούρας, προσπαθώντας να τηρήσουν τις σωστές αναλογίες.

Κατόπιν τυλίγουν σφιχτά τον συρμάτινο σκελετό με λεπτό σύρμα όσο χρειάζεται για να μην φαίνεται και για να αποκτήσει το γλυπτό τον επιθυμητό όγκο. Κατασκευαστικά το γλυπτό είναι έτοιμο. Τώρα το κάθε παιδί θα δώσει στο γλυπτό του τη στάση που επιθυμεί λυγίζοντας τις αρθρώσεις του και στερεώνοντας το στη βάση του.

Ανάλογα με την έμπνευση του παιδιού και το τι θέλει να εκφράσει, μπορεί να εμπλουτίσει το γλυπτό του με αντικείμενα που θα κρατάει η θα φοράει η θα βρίσκονται γύρω του. Τα αντικείμενα αυτά τα δημιουργεί το κάθε παιδί με σύρμα, κομμάτια από μεταλλικά φύλλα (αλουμινίου, χαλκού), διάφορες βίδες, καρφιά και παξιμάδια.

Τα ανάγλυφα σε μεταλλικά φύλλα χαλκού η αλουμινίου, γίνονται με σκληρά εργαλεία,ώστε να πιεστεί η επιφάνειά τους και από τις δύο πλευρές. Κατόπιν κολλούνται πάνω σε ξύλινη επιφάνεια για σταθεροποιηθεί η μεταλλική πλάκα. Έτσι τα ανάγλυφα είναι έτοιμα να τα κρεμάσουμε σε κάποιο τοίχο αν θέλουμε.

Ανάγλυφα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα όπως σύρμα, καρφιά, βίδες, παξιμάδια, κομμάτια από μεταλλικά φύλλα και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα κολλάνε τα παιδιά πάνω στο ξύλο με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν αρμονικά και να εκφράζουν το θέμα που διάλεξε το κάθε παιδί.

Τα ξύλινα γλυπτά

Τα ξύλινα γλυπτά δημιουργούνται από κομμάτια ξύλου έτοιμα κομμένα που συναρμολογούνται μεταξύ τους με ξυλόκολλα. Τα παιδιά προσπαθούν να τα ταιριάξουν με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στο θέμα που διάλεξαν να εκφράσουν. Έπειτα ζωγραφίζουν τις τρισδιάστατες δημιουργίες τους και τις κολλάνε πάνω σε ξύλινη βάση.

Τα συναρμολογούμενα κινητικά γλυπτά (όπως του Calder) είναι γλυπτά μεταλλικά, που κινούνται κάποια μέρη τους είτε μηχανικά, είτε με τον αέρα, είτε με ηλεκτρισμό. Αυτό που γοητεύει τα παιδιά και προσπαθούν να καταφέρουν, είναι το γλυπτό τους να κινείται χωρίς να χάνει την ισορροπία του. Τα γλυπτά αυτά δημιουργούνται από μεταλλικά τμήματα που ενώνονται μεταξύ τους. Χρησιμοποιούμε σύρμα, μεταλλικές ράβδους, κομμάτια από φύλλο αλουμινίου που μπορούν να βαφτούν με ειδικά χρώματα για μέταλλο και ότι άλλο μεταλλικό αντικείμενο κριθεί κατάλληλο.

Για την καλή ισορροπία των γλυπτών χρειάζεται τα παιδιά να βρούνε το κέντρο βάρους τους, ώστε να σταθούν καλά στις βάσεις τους και να μπορούν να κινούνται. Στα κρεμαστά γλυπτά η το κέντρο βάρους είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη σωστή κίνηση και ισορροπία τους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.