Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο;

Filed in Νεα by on 12 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 1853
5/5 - (1 vote)

yparxoyn-paidia-me-talento

Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο;

Τελικά υπάρχουν φυσικά ταλέντα ή μόνο η σκληρή δουλεία σε κάνει ταλέντο;

Πολλοί γονείς με ρωτάνε αν το παιδί τους έχει ταλέντο, και πως μπορούμε να διακρίνουμε το ταλέντο σε ένα παιδί.

Ας πούμε καταρχήν τι είναι το ταλέντο.

Ταλέντο είναι το φυσικό χάρισμα η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα σε κάποιον τομέα.

Χρειάζεται εδώ να διαχωρίσουμε την φυσική κλίση η την χαρισματικότητα από το ταλέντο. Ο όρος ταλέντο προϋποθέτει την εξασκημένη και όχι μόνο την έμφυτη ικανότητα σε ένα γνωστικό αντικείμενο. Το ταλέντο αναδύεται σταδιακά μέσα από τη διαδικασία μετατροπής των φυσικών ικανοτήτων σε συστηματικά καλλιεργημένες δεξιότητες.

Οι φυσικές κλίσεις ή ικανότητες είναι τα απαραίτητα ‘ακατέργαστα υλικά’, οι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου αργότερα να αναπτυχθεί το ταλέντο. Κανείς δεν μπορεί να είναι ταλαντούχος αν δεν διαθέτει το έμφυτο χάρισμα.

Είναι όμως δυνατόν ένα φυσικό και έμφυτο χάρισμα με επιδόσεις που ξεπερνούν το μέσο όρο, να μείνει ανεκμετάλλευτο και να μην αναγνωριστεί ως ταλέντο.

Είναι γεγονός, ότι χωρίς τη διαδικασία της ενεργούς μάθησης, ,αλλά και χωρίς την ενθάρρυνση του κατάλληλου περιβάλλοντος , το ταλέντο σβήνει δίχως να αξιοποιηθεί.

 Η φυσική κλίση προς τη ζωγραφική

Επομένως μπορούμε να μιλάμε για τη φυσική ικανότητα, η κλίση ενός παιδιού στη ζωγραφική, αν δεν έχει περάσει από μια διαδικασία συστηματικής μάθησης και εξάσκησης.

Μπορούμε να καταλάβουμε την κλίση ενός παιδιού στη ζωγραφική:

α) Αν του αρέσει να ζωγραφίζει στον ελεύθερο χρόνο του και δείχνει να αγαπάει αυτό που κάνει.

β)Αν είναι ο τρόπος που διαλέγει να εκφράσει ότι νιώθει και ότι το προβληματίζει.

γ) Αν έχει ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες και μπορεί να καθοδηγεί το χέρι του με αρκετή ακρίβεια σε ότι κάνει.

δ) Αν είναι δημιουργικό και επινοητικό. Έχει αρκετή φαντασία και βρίσκει πολλούς τρόπους για να εκφράσει αυτό που θέλει.

 Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του ταλέντου στο παιδί

Όταν συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε είναι απαραίτητο το παιδί να βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον ώστε με τη σωστή καθοδήγηση και εξάσκηση, να μετατρέψει την φυσική του κλίση σε ταλέντο.

Το σημαντικότερο κίνητρο για ένα παιδί για να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα, είναι η επιθυμία και η αγάπη που μπορεί να νιώθει γι’ αυτή.

Η εμπειρία μου πολλά χρόνια τώρα με παιδιά, μου έχει δείξει ότι η δεξιότητα του χεριού με τη συστηματική εξάσκηση βελτιώνεται αισθητά και ότι φαντασία και η δημιουργικότητα του παιδιού καλλιεργούνται. Φυσικά αυτό γίνεται όταν το παιδί βρεθεί σε έναν χώρο που μπορεί να του δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Αν όμως ένα παιδί προικισμένο σε δεξιότητες, δεν νιώθει να έλκεται από την ενασχόληση με την τέχνη και δεν νιώθει αγάπη γι’ αυτή, δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί σε ταλέντο.

Είχα κάποτε μια μαθήτρια που αγαπούσε τη ζωγραφική. Δεν είχα διακρίνει σ’ αυτή κάποια ξεχωριστή δεξιότητα από τα άλλα παιδιά. Η αγάπη όμως για την τέχνη, δεν την εγκατέλειψε για χρόνια και την οδήγησε να περάσει αργότερα στη σχολή καλών τεχνών.

Είχα επίσης κατά καιρούς, μαθητές με ξεχωριστές δεξιότητες, που μετά από δύο, τρία χρόνια στο εργαστήρι, εγκατέλειπαν την ενασχόληση με την τέχνη. Για κάποια παιδιά που πίστεψα πως θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε ταλέντα, εκείνα ίσως δεν είχαν το απαραίτητο κίνητρο για να συνεχίσουν, η οι γονείς τους δεν τα υποστήριξαν, θεωρώντας ίσως την ενασχόληση με την τέχνη κάτι υποδεέστερο, η όχι αρκετά σοβαρό.

 Συμπεράσματα

Γι’ αυτό πλέον πιστεύω πως η επιθυμία και η αγάπη που μπορεί να νιώθει το παιδί για την όποια δραστηριότητα, η έστω απλά η ευχαρίστηση που μπορεί να αντλεί απ’ αυτή, είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Εκεί είναι που οι γονείς χρειάζεται να ενθαρρύνουν το παιδί τους και να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε αυτό να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, από αυτό που του αρέσει να κάνει.

Δείτε περισσότερα:

 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε στο εργαστήριο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,  κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @gmail.com. Υπεύθυνη Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *