Σε τι χρησιμεύει η τέχνη;

Filed in Νεα by on 15 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 2013
Rate this post

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΤΕΧΝΗΣ

Σε τι χρησιμεύει η τέχνη;

Πολλοί άνθρωποι ακόμη και στις μέρες μας αναρωτιούνται για τη χρησιμότητα της τέχνης. Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι χρησιμεύει για να διακοσμεί τους τοίχους των σπιτιών τους.

Παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Βερονίκ Αντουάν-Άντερσεν “Ο Κόσμος μέσα από τη Τέχνη” γιατί επιχειρεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα.

“Η τέχνη δεν είναι φτιαγμένη για να διακοσμεί διαμερίσματα. Είναι ένα όργανο επιθετικού και αμυντικού πολέμου ενάντια στον εχθρό.” Pablo Picasso.

Οι προϊστορικές ζωγραφιές ήταν κρυμμένες στα βάθη των σπηλαίων.

Στην Αίγυπτο, τα αγάλματα και η κινητή περιουσία θάβονταν μαζί με τον νεκρό.

Οι Νταγκάρα στην Αφρική κατασκεύαζαν τα αγάλματά τους κρυφά.

Όλα αυτά τα έργα έμεναν στην αφάνεια.

Άραγε λοιπόν σε τι χρησίμευαν αφού δεν έπρεπε να είναι σε κοινή θέα;

Η τέχνη όταν ήταν συνδεδεμένη με την θρησκεία, ενεργούσε για να εξασφαλίσει την επιβίωση της ομάδας.

Κάθε έργο ήταν φτιαγμένο για να εκπληρώνει ένα συγκεκριμένο ρόλο:

να θεραπεύει, να φέρνει την βροχή, να προστατεύει, να τιμά.

Η τέχνη υπήρξε μια αναγκαιότητα για να υποστηρίζει την καθημερινή ζωή.

Αργότερα στις χώρες όπου αναπτύχθηκε η επιστήμη, η ενεργητική τέχνη έχασε τη δύναμή της, γιατί οι καθημερινοί άνθρωποι έλεγχαν καλύτερα το περιβάλλον τους.

Τι είναι ένα έργο τέχνης;

Είναι ένα ίχνος ζωγραφισμένο, χαραγμένο, σμιλεμένο ή σχεδιασμένο πάνω σ’ ένα υλικό υπόστρωμα, χωρίς πρακτική χρησιμότητα.

Το έργο τέχνης μπορεί να ζήσει πάρα πολύ, αντίθετα με το ανθρώπινο ον, του οποί ου η διάρκεια ζωής σπάνια ξεπερνά τα εκατό χρόνια.

Μέχρι την πρόσφατη εφεύρεση της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, και για να μην ξεχαστεί, ο άνθρωπος δημιούργησε εικόνες σε ανθεκτικά υλικά ώστε να επιβιώσουν στη μνήμη των άλλων. Στην Ελλάδα και στη Ινδία αφηγήθηκε πάνω στους τοίχους των ναών την ιστορία των θεών και των ηρώων του.

Στη Δύση επινόησε το πορτρέτο για να αποθανατίσει το πρόσωπό του. Χωρίς να ξεχάσουμε την καθημερινή του ζωή, την οποία περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες από τον 16ο αιώνα.

Η τέχνη είναι συνδεδεμένη με τη μνήμη

Το έργο τέχνης είναι ένα αντικείμενο αλλά και μια γλώσσα.

Μια ζωγραφιά μπορεί μέσα από τις φόρμες, τις γραμμές, τα χρώματα και το υλικό της να εκφράσει ιδέες, να εικονογραφήσει ιστορίες και να διερευνήσει τον κόσμο.

Όπως είπε ο Κινέζος ζωγράφος Ξουν Ζι τον 4ο αιώνα π.Χ. “Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις”.

Στην Ευρώπη, το Μεσαίωνα, η ζωγραφική και η γλυπτική αφηγούνται τη Βίβλο στον λαό που δεν ξέρει να διαβάζει. Βασιλιάδες, πάπες και πρίγκιπες παραγγέλνουν στους ζωγράφους πίνακες για να εξυμνήσουν τις κατακτήσεις και τις συμμαχίες τους.

Ο 19ος αιώνας σημαδεύει μια ρήξη

Οι καλλιτέχνες αποδεσμεύονται από τους παραγγελιοδότες τους και διακυρήσουν την ελευθερία της έκφρασής τους.

Τον 20ό αιώνα ορισμένοι εκφράζουν τις πολιτικές ιδέες τους και καλούν τον πολίτη να συλλογιστεί για τη ζωή και τον κόσμο.

Η τέχνη δεν απεικονίζει πλέον τον κόσμο, αλλά προτιμά να δώσει μορφή σε ιδέες.

Όπως λέει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Σολτ Λιούιτ: “Μόνο οι ιδέες μπορούν να είναι έργα τέχνης”.

 Πηγές:

Απόσπασμα από το βιβλίο της Βερονίκ Αντουάν-Άντερσεν   ” Ο Κόσμος μέσα από την Τέχνη“.

Δείτε Περισσότερα:

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,   κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @yahoo.gr. Υπεύθυνη έκθεσης Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *