ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

XRISIMA-SITES

ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Χρήσιμα και αχρείαστα που έχω βρει στο ίντερνετ.

Στο διαδίκτυο, όταν επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο, υπάρχουν πολλά χρήσιμα πράγματα που βρίσκουμε. Εκτός από την ευκολία πλοήγησης, υπάρχουν συνήθως άλλα μέρη ενός ιστότοπου που εμφανίζονται επανειλημμένα σε σελίδες.

Οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν κάποια μορφή επωνυμίας, λογότυπου ή banner τύπου masthead για να δείξουν την κυριότητα. Ο ιστότοπος θα έχει το λογότυπο στην επάνω αριστερή θέση και αυτό το λογότυπο θα περιέχει το τμήμα του δικτύου στο οποίο βρίσκεστε (όπως “Ταξίδια”, “Ταινίες”, “Αυτοκίνητα” κ.λ.π.).

Ωστόσο, η κεφαλίδα (στο πάνω μέρος της σελίδας) μπορεί να περιέχει περισσότερα από ένα λογότυπο. Μπορεί επίσης να περιέχει, ή να επισυνάπτεται, στην κύρια πλοήγηση. Ένα πλαίσιο αναζήτησης δεν είναι ασυνήθιστο, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν στον ιστότοπο αντί να περιηγούνται χρησιμοποιώντας μενού και συνδέσμους. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τα περισσότερα ή όλα αυτά τα στοιχεία σε κάθε σελίδα του ιστότοπού σας.

Το υποσέλιδο (η τελευταία περιοχή της σελίδας) θα πρέπει να περιέχει επιπλέον πληροφορίες, όπως την ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων και συνδέσμους προς χρήσιμες βοηθητικές σελίδες στον ιστότοπό σας, εάν τις έχετε (όπως “Σχετικά με αυτόν τον ιστότοπο”, “Όροι και Προϋποθέσεις”, “Επικοινωνήστε μαζί μας” και τα λοιπά).

Το χρώμα, η διάταξη, η χρήση σχημάτων και εικονιδίων, η τυπογραφία και οι εικόνες συνδυάζονται όλα για να δημιουργήσουν μια συνολική εντύπωση μιας σελίδας ως «ανήκει» στον ιστότοπο στον οποίο βρίσκεται – η συνέπεια είναι το κλειδί. Η χρήση σταθερών εμφανίσεων και τοποθέτησης βοηθά να σας κρατήσει προσανατολισμένους ως προς το πού σε έναν ιστότοπο που έχετε καταλήξει και δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας. Γνωρίζετε ότι η σελίδα στην οποία βρίσκεστε τώρα σχετίζεται και αποτελεί μέρος της ίδιας εμπειρίας με τις προηγούμενες σελίδες επειδή συνδέονται οπτικά και σχετίζονται. Όταν σχεδιάζετε τον ιστότοπο σας πρέπει να το έχετε υπόψη σας και να μην δημιουργείτε διαφορετική εμφάνιση για όλες τις σελίδες του ιστότοπου.

Στον ιστότοπό μας Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης, η κεφαλίδα της σελίδας περιέχει το λογότυπο και το όνομα του εργαστηρίου για να το ενισχύσει αυτό στους επισκέπτες καθώς μετακινούνται γύρω από τον ιστότοπο και τους δίνουν μια αίσθηση οικειότητας ότι εξακολουθούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριό μας. Το υποσέλιδο περιέχει πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων για τον ιστότοπο και για τις εικόνες και τα βίντεο στον ιστότοπο. Επίσης, περιέχει συνδέσμους προς σελίδες σχετικά με την επικοινωνία και τις δραστηριότητές μας.

Το πλαίσιο είναι το παν

Κάθε σελίδα, παρά όλα τα κοινά στοιχεία, πρέπει να είναι μοναδική. Μια καλή ιστοσελίδα κάνει ένα πράγμα, ή ένα μικρό αριθμό πραγμάτων.

Σχετικό περιεχόμενο

Το να κάνετε το περιεχόμενο σχετικό και ξεχωριστό είναι ένας βασικός παράγοντας για να κάνετε τις καλές ιστοσελίδες υπέροχες. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι μοναδικά διευθυνσιοδοτούμενο (να έχει ένα μέρος όπου ζει οριστικά, σε μια μοναδική διεύθυνση URL) και να παραγγέλλεται (τόσο εντός του ιστότοπου όσο και της ίδιας της σελίδας), ώστε να μπορεί να βρεθεί εύκολα.

Επικεφαλίδες

Την επόμενη φορά που θα έχετε στα χέρια σας μια εφημερίδα, κοιτάξτε την. Παρατηρήστε πώς ορισμένες ιστορίες είναι μεγαλύτερες, έχουν πιο σκοτεινό τύπο και εικόνες και πιο εμφανείς τίτλους. Σας λένε αποτελεσματικά ποιες είναι οι σημαντικότερες ιστορίες που πρέπει να διαβάσετε εάν βιάζεστε και θέλετε μόνο να δείτε τα μεγάλα νέα.

Το ίδιο ισχύει για τις ιστοσελίδες. Κάθε ενότητα περιεχομένου σε μια σελίδα πρέπει να εισαχθεί από μια επικεφαλίδα, υποδεικνύοντας τη σχετική σημασία της (αυτή η ενότητα είναι υποδεέστερη της προηγούμενης ή στο ίδιο επίπεδο) μέσα στη σελίδα.

Ευχρηστία

Η χρηστικότητα είναι ένας γενικός όρος για να κάνει έναν ιστότοπο να συμπεριφέρεται με ορθολογικό και αναμενόμενο τρόπο.

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να διαβάσετε ένα άρθρο σε μια πύλη ειδήσεων μόνο για να βρείτε ότι έπρεπε να εγγραφείτε μαζί τους πριν μπείτε να το διαβάσετε; Πάντα προσπαθείτε να κάνετε κράτηση πτήσης ή ταξιδιού στο διαδίκτυο σε λιγότερο από δύο λεπτά – την ώρα που θα περίμενε κανείς να εξηγήσει το ταξίδι για το οποίο θέλετε να αγοράσετε εισιτήρια σε κάποιον μέσω τηλεφώνου; Πληκτρολογήσατε ποτέ μια διεύθυνση ή έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας μόνο για να σας πει ότι την έχετε καταχωρίσει σε λάθος μορφή;

Όλα αυτά είναι παραδείγματα κακής χρηστικότητας – που απορρέουν από τη μη εξέταση των αναγκών των χρηστών του ιστότοπου. Τοποθετώντας αυτές τις ανάγκες στο επίκεντρο της εμπειρίας που σχεδιάζετε και δημιουργείτε, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσετε έναν ικανοποιητικό και χρήσιμο ιστότοπο.

Η δημιουργία χρήσιμων ιστότοπων δεν είναι εύκολη, ωστόσο, και μεγάλο μέρος της γνώσης προέρχεται απλώς από την εμπειρία. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με πράγματα που σας ενοχλούν σε άλλους ιστότοπους και μάθετε να μην τα κάνετε στον δικό σας.

Μπορείτε να τσεκάρετε τα ακόλουθα:

  • Μπορούν να βρουν οι χρήστες σελίδες που αναζητούν;
  • Η αναζήτηση τους δίνει τα σωστά αποτελέσματα για τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται;
  • Οι εικόνες/ήχος/βίντεο λειτουργούν στο πρόγραμμα περιήγησής τους;
  • Ενοχλούνται σε τίποτα;
  • Είναι ευχαριστημένοι;

Ο αποκλειστικός έλεγχος χρηστικότητας είναι κάτι που οι επαγγελματικές εταιρείες χρεώνουν πολλά χρήματα, αλλά ακόμη και μερικές γρήγορες άτυπες δοκιμές με φίλους και συγγενείς μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για προβλήματα που δεν έχετε παρατηρήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργήσατε τον ιστότοπο, οπότε μπορείτε να μαντέψετε τα πράγματα – άλλα άτομα, ωστόσο, δεν μπορούν να το κάνουν.

Προσβασιμότητα

Η προσβασιμότητα είναι, δυστυχώς, πιο συχνά κατανοητή με την έννοια ότι «ο ιστότοπος λειτουργεί για άτομα με ειδικές ανάγκές». Η αλήθεια είναι ότι τα ζητήματα προσβασιμότητας επηρεάζουν πολλούς, πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Ο όρος «υποστηρικτική τεχνολογία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε επιπλέον κομμάτι εξοπλισμού ή υλικού υπολογιστή που βοηθά ένα άτομο να αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή του πιο επιτυχημένα. Αυτό συνήθως φέρνει στο μυαλό τους αναγνώστες οθόνης για άτομα που δεν βλέπουν ή φωνητική είσοδο για άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Αλλά – τι γίνεται με τα γυαλιά; Οι άνθρωποι που πρέπει να διορθώσουν την όρασή τους χρησιμοποιούν επίσης μια βοηθητική τεχνολογία. Αλλά τα περισσότερα δεν θα ταξινομηθούν ως αναπηρίες.

Η επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο είναι σημαντική όταν αναπτύσσουν καλές ιστοσελίδες. Μην υποθέσετε ότι οι χρήστες σας θα έχουν ποντίκι. Μην υποθέσετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν τις εικόνες που έχετε χρησιμοποιήσει. Μην υποθέσετε ότι όλοι έχουν εγκατεστημένο το Flash και παρέχετε εναλλακτικό περιεχόμενο για όσους δεν διαθέτουν.

Εκτός από άτομα που χρειάζονται υποβοηθητική τεχνολογία, υπάρχουν και άλλα άτομα, τα οποία ισχύουν για τους χρήστες κινητών συσκευών. Το Flash εξακολουθεί να είναι αρκετά ανώριμη τεχνολογία για τα κινητά τηλέφωνα που το έχουν ακόμη – το iPhone της Apple δεν το έχει και πιθανότατα δεν θα το κάνει ποτέ, αλλά διαφορετικά μπορεί να περιηγηθεί στον ιστό σχεδόν όπως η έκδοση επιτραπέζιου προγράμματος περιήγησης Safari σε Mac (Opera Mobile υποστηρίζει το Flash). Τεχνολογίες όπως το Opera Mini που επιτρέπουν σε κινητά τηλέφωνα χαμηλότερης ισχύος να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα ξαναγράψουν τις ιστοσελίδες ώστε να είναι ελαφρύτερες και πιο αποτελεσματικές και οι εικόνες σε σελίδες ενδέχεται να αποδίδονται πολύ μικρότερες για τους περισσότερους χρήστες – πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν περιεχόμενο που βασίζεται στην λεπτότητα των λεπτομερειών μπορεί να χαθεί.

Όταν αναζητώ χρήσιμα πράγματα στο Διαδίκτυο σε γενικές γραμμές έχω κατά νου τη δημιουργία ιστοσελίδων, για να τις κάνετε πιο εύχρηστες, πιο προσιτές και να λειτουργούν πιο ομαλά. Δείτε μερικές παρακάτω που βρήκα χρήσιμες.