Το παιδικό σχέδιο τα 4 πρώτα χρόνια

Filed in Νεα by on 13 Οκτωβρίου 2014 0 Comments • views: 3674
5/5 - (1 vote)

 παιδια 1

Το παιδικό σχέδιο τα 4 πρώτα χρόνια

Στα πρώτα σχέδια του παιδιού κυριαρχούν οι κυκλικές φόρμες

Το παιδί δυσκολεύεται να σχηματίσει οξείες γωνίες, που απαιτούν το σταμάτημα της κίνησης.

Τα πρώτα πρώτα μουντζουρώματα είναι ελικοειδείς τροχιές που γίνονται μονοκοντυλιά,  χωρίς το παιδί να σταματήσει την κίνησή του η να σηκώσει το μολύβι. Αυτές οι κυκλικές τροχιές μπορούν να παραχθούν πολύ νωρίς, μερικές φορές από τον πρώτο ήδη χρόνο.

Η ικανότητα χάραξης ευθειών θα παρουσιαστεί πολύ αργότερα και το τετράγωνο γύρω στα 5 χρόνια. Οι κάθετες γραμμές είναι αρχικά περισσότερες από τις οριζόντιες.
Η εξέλιξη του μουντζουρώματος στηρίζεται στον προοδευτικό έλεγχο που αποκτά το παιδί πάνω στην κινησιακή του δραστηριότητα.

Η παραγωγή μικρών γραμμών που επαναλαμβάνονται και αλληλοεπικαλύπτονται δηλώνει την απόκτηση του απλού ελέγχου η ελέγχου του σημείου εκκίνησης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Το παιδί ευχαριστιέται πολύ χαράζοντας αυτές τις γραμμές, όπως και ανεβοκατεβάζοντας το μολύβι ρυθμικά. Στη συνέχεια αποκτά την ικανότητα για πλουσιότερα και συνθετότερα σχέδια, ‘όπως η εικόνα της ακτινοβολίας που αποτελεί πρόδρομο του ανθρώπου- γυρίνου.

 Μέχρι εδώ οι “ασκήσεις” τελειοποίησης ήταν πρώτιστα κινητικές. Ο διπλός έλεγχος όμως, δηλαδή έλεγχος του σημείου εκκίνησης και σημείου άφιξης, βάζει σε ενέργεια τους χωρικούς, αντιληπτικούς και παραστατικούς μηχανισμούς.

Το μάτι κατευθύνει το σχέδιο.

Το παιδί μαθαίνει να συνδυάζει τις φιγούρες: κύκλοι που εφάπτονται εξωτερικά, κυκλικές μορφές που περικλείουν άλλες, τεμνόμενα ωοειδή σχήματα, κ.λ.π.

Όλα είναι έτοιμα πια για να εμφανιστεί το ανθρωπάκι, με το σώμα και τα τέσσερα άκρα του.

Πρόκειται για μια σύνθεση από δύο παλαιότερες μορφές (την ακτινοβολία που γεννά την εικόνα του ανθρώπου γυρίνου και  τους εφαπτόμενους κύκλους που επιτρέπουν στο παιδί να προσθέσει σώμα στο πρόσωπο που σχεδίασε). Έτσι εξηγείται γιατί συχνά, στην αρχή, το ανθρωπάκι εμφανίζεται με τα άνω άκρα του τοποθετημένα στο κεφάλι του.

Η εικόνα του ανθρώπου που αποτελεί κλειδί για την αποκρυπτογράφιση της παιδικής γραφικής

Βρίσκεται στα περισσότερα σχέδια των παιδιών  για δύο λόγους:

  1. Το παιδί προβάλλει αρχικά στο σχέδιο το σχήμα του σώματός του και αισθάνεται ότι γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.
  2. Ο δεύτερος λόγος βρίσκεται στον ανθρωπομορφισμό της παιδικής ψυχοσύνθεσης που “εμψυχώνει” πρόσωπα και αντικείμενα. ‘Έτσι δικαιολογείται η εξαιρετική συχνότητα ζώων σπιτιών λουλουδιών με ανθρώπινο κεφάλι, ενώ τα πρώτα ζώα δεν είναι παρά ανθρωπάκια στα οποία το παιδί προσθέτει κάποια χαρακτηριστική λεπτομέρεια (ουρά, αυτιά, κ.λ.π.).

Με άλλα λόγια σχεδιάζει πάντα τον ίδιο του τον εαυτό, τη ίδια του την εικόνα καθρεφτισμένη και διαθλασμένη σε πολλά αντίτυπα.

 Δείτε περισσότερα για την παιδική τέχνη:

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *