Η Τέχνη του 20ού αιώνα

Filed in Νεα by on 17 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 2049
3/5 - (1 vote)

TEXNH-20OY-AIONA

Η Τέχνη του 20ού αιώνα

Μάθετε ποιες ήτανε οι μορφές της τέχνης τον 20 αιώνα και πως μπορεί το παιδί σας να μάθει για την τέχνη.

Ανατροπή των παλιών ιδεών.
Να προκαλείς, να πηγαίνεις ενάντια στις συνήθειες.

Να ο στόχος που έθεσαν ορισμένοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, για να τελειώνουν με τους καλλιτέχνες του παρελθόντος και να πετάξουν τις παλιές ιδέες τους για την τέχνη.

Τα έργα τους αναπάντεχα, ανατρεπτικά κι άλλοτε γεμάτα χιούμορ.
Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι ποικίλα και πολλές φορές άχρηστα.
Τα έργα τους δε νοιάζονται να είναι όμορφα.
Θέλουν να προκαλέσουν το κατεστημένο, να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα.

Έκφραση συναισθημάτων

Τον 20ό αιώνα, ο Φρόυντ εξερευνά το κρυμμένο μέρος του ανθρώπου, που περιέχει μέσα τα όνειρα, τους φόβους, τις επιθυμίες και τα αισθήματά μας. Οι ανακαλύψεις του ανατρέπουν τις παλιές ιδέες και ξαναδίνουν στην τέχνη μια νέα κατεύθυνση. Ο καλλιτέχνης έχει τον εαυτό του για μοντέλο και ζωγραφίζει αυτό που αισθάνεται.

Η μίμηση του ορατού κόσμου δίνει την θέση της στην έκφραση των συναισθημάτων. Είναι μια πραγματική επανάσταση που θα αλλάξει τελείως τη μορφή της τέχνης.

Πολλά κινήματα εμφανίστηκαν στην τέχνη τον 20ό αιώνα

Τα σπουδαιότερα είναι:

  • ο φωβισμός,
  • ο εξπρεσιονισμός,
  • ο κυβισμός,
  • η αφαίρεση,
  • το νταντά και
  • ο σουρεαλισμός.

Οι εξπρεσιονιστές ζωγραφίζουν τις αισθήσεις και τα συναισθήματά τους για τον κόσμο με έντονα καθαρά χρώματα.

Οι κυβιστές ζωγραφίζουν τα αντικείμενα σαν ένα σύνολο από κύβους, σφαίρες, και κυλίνδρους, θέλοντας να δείξουν τις διάφορες όψεις τους την ίδια στιγμή.

Στην αφηρημένη τέχνη οι καλλιτέχνες δεν απεικονίζουν τίποτα από τον ορατό κόσμο. Θέλουν να αποδώσουν τα συναισθήματα μέσα απο σχήματα και χρώματα.

Οι ντανταιστές δεν ζωγραφίζουν πάντα. Δημιουργούν επίσης παράξενα αντικείμενα από διάφορα άχρηστα υλικά και αγαπούν το τυχαίο στη δημιουργική διαδικασία.

Οι σουρρεαλιστές αρνούνται τη λογική. Θέλουν να ανακαλύψουν το ασυνείδητο και να δώσουν μορφή στα όνειρα και στη φαντασία.

Οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα μας έδειξαν πως στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Αυτό που έχει σημασία είναι η εφευρετικότητα και η φαντασία. Ότι έχει γίνει στο παρελθόν είναι ήδη κεκτημένο και δεν αποτελεί στόχο για να δοκιμάσει ο καλλιτέχνης της δυνάμεις του.

Η μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα είναι πολύ πιο κοντά σε ότι μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει ένα παιδί.

Στην κλασική αναπαραστατική ζωγραφική το παιδί μπορεί να κατανοήσει αυτό που βλέπει, αλλά αισθάνεται ματαιωμένο και ανίκανο όταν προσπαθεί να δημιουργήσει κατι ανάλογο, γιατί αισθησιοκινητικά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.

Η μοντέρνα τέχνη, διδάσκει στα παιδιά την ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων και ιδεών και δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα, για την ανάπτυξη της φαντασίας τους.

Δείτε Περισσότερα:

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,   κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @yahoo.gr. Υπεύθυνη έκθεσης Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *