Τα στάδια της εξέλιξης του παιδικού σχεδίου

Filed in Νεα by on 10 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 3007
5/5 - (1 vote)

Ινώ Τριάντου

Τα στάδια της εξέλιξης του παιδικού σχεδίου

Γειά σας φίλοι μου, είμαι η Μαρία η Ντάβα και είμαι ιδιοκτήτρια του Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης στη Λάρισα. Ήθελα σήμερα να αναφερθώ στα στάδια εξέλιξης του παιδικού σχεδίου και της παιδικής γραφής, για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το παιδί να ασχοληθεί με την τέχνη από πολύ μικρή ηλικία.

Άμα έχετε λοιπόν ανησυχίες και θέλετε το παιδί σας να ασχοληθεί με την τέχνη, τότε θα πρέπει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο.

Η μουντζούρα

Η μουντζούρα : Είναι μια παλινδρομική κίνηση, στη συνέχεια περιστροφική, που προσδιορίζεται στην αρχή από μια κεκαμμένη κίνηση που της δίνει κεντρομόλο διεύθυνση, αντίθετη προς τους δείκτες του ρολογιού.

Το μουντζούρωμα δεν είναι παρά η έκφραση ενός, ιδιαίτερου για κάθε άτομο, βιοψυχικού ρυθμού, και εμφανίζεται μαζί με τα πρώτα βήματα και την αίσθηση της ισορροπίας.

Η ακρίβεια της κίνησης συνδέεται με τη δυνατότητα να βρουν τα μέλη του σώματος που την εκτελούν ικανοποιητικό στήριγμα στο υπόλοιπο σώμα.

Το μουντζούρωμα, που στην αρχή γίνεται μόνο για την ηδονή της κίνησης, είναι πάνω απ’ όλα κινησιακή δραστηριότητα. Μόνο αργότερα, όταν το παιδί παρατηρεί ότι η κίνηση παράγει κάποιο ίχνος, θα ξαναρχίσει, αυτή τη φορά για την ικανοποίηση που του δίνει το αποτέλεσμα.

Η αποφασιστική στιγμή είναι όταν το παιδί ανακαλύψει την αιτιακή σχέση ανάμεσα στην κίνηση του μουντζουρώματος και τη διατήρηση του ίχνους. Πρόκειται για την απαρχή της θεληματικής γραφής.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε στο εργαστήριο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,  κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @gmail.com. Υπεύθυνη Μαρία Ντάβα.

 Τα 4 στάδια εξέλιξης της παιδικής γραφής

Ο Λυκέ (Luquet) προσδιορίζει τέσσερα στάδια εξέλιξης της παιδικής γραφικής :

1) Τυχαίος ρεαλισμός

Αρχίζει γύρω στα 2 χρόνια και σημειώνει το τέλος της λεγόμενης περιόδου του μουντζουρώματος. Το παιδί, που άρχισε να χαράζει σημεία χωρίς καμιά απεικονιστική διάθεση, ανακαλύπτει τυχαία μια μορφική αναλογία ανάμεσα σ’ ένα αντικείμενο και στο σημείο του. Αναδρομικά λοιπόν ονοματίζει το σχέδιό του.

2) Αποτυχημένος ρεαλισμός

Το παιδί, έχοντας ανακαλύψει την ταυτότητα μορφής-αντικειμένου, προσπαθεί να αναπαράγει την μορφή. Αρχίζει τότε μια φάση εκμάθησης που χαρακτηρίζεται από αποτυχίες και επιμέρους επιτυχίες (συνήθως μεταξύ 3 και 4 χρονών).

3) Διανοητικός ρεαλισμός

Στα 4 χρόνια αρχίζει για το παιδί το κύριο στάδιο που θα διαρκέσει ως τα 10 η τα 12. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το παιδί σχεδιάζει το αντικείμενο όχι όπως το βλέπει αλλά όπως το ξέρει.

Καταφεύγει γι’ αυτό σε δύο μεθόδους: την επιπέδωση η περιστροφική προβολή (τα αντικείμενα δεν απεικονίζονται προοπτικά αλλά προβάλλονται στο ίδιο επίπεδο γύρο από έναν άξονα η σημείο, λ.χ., τα δέντρα από τις δύο πλευρές του δρόμου) και τη διαφάνεια (ταυτόχρονη απεικόνιση του αντικειμένου και του περιεχομένου του), που οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί αναμιγνύει διάφορες οπτικές γωνίες.

Βλέπουμε έτσι το σπίτι απ’ έξω κι από μέσα, το μωρό μέσα από τη διάφανη κοιλιά της μητέρας , κ.λ.π.

4) Οπτικός ρεαλισμός

Συνήθως στα 12 και ορισμένες φορές από τα 8 η τα 9, έχουμε το τέλος του παιδικού σχεδίου, που σφραγίζεται από την ανακάλυψη της προοπτικής και την υποταγή στους νόμους της. Έχουμε έτσι ένα φτώχεμα, ένα σταδιακό αποστέγνωμα του σχεδίου που χάνει το χιούμορ του και τείνει να συναντήσει τις παραγωγές των ενηλίκων.

 Πηγές:

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε στο εργαστήριο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,  κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @gmail.com. Υπεύθυνη Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *