Τι προσφέρει η Τέχνη στην ζωή του παιδιού;

Filed in Νεα by on 26 Αυγούστου 2014 0 Comments • views: 2960
5/5 - (2 votes)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Τι προσφέρει η Τέχνη στην ζωή του παιδιού;

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Η ενασχόληση με την Τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία έργων, αλλά και στο να μάθουν τα παιδιά πώς να βλέπουν έργα Τέχνης, πώς να μιλούν γι’ αυτά, τι θέλουν να εκφράσουν αυτά και ποια είναι είναι η αξία και το νόημα της τέχνης για όλους μας.

Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν διδαχτεί πως να βλέπουν τέχνη, έχουν αναπτύξει ήδη την έννοια της ομορφιάς και κάποιες προτιμήσεις ως προς το τι τους αρέσει να βλέπουν. Η αντίληψη που έχουν για την ομορφιά διαμορφώνεται από εικόνες που βλέπουν στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά και στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση επηρεάζει βαθιά τη διαμόρφωση της αισθητικής αντίληψης των παιδιών δυστυχώς. Τα ζωηρά χρώματα και η έντονη κίνηση της τηλεόρασης τραβάνε το ενδιαφέρον των παιδιών και διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους.

Μαθαίνοντας στα παιδιά να βλέπουν έργα τέχνης, τους δίνουμε τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να καλλιεργηθεί η καλαισθησία τους και να διευρυνθούν οι προτιμήσεις τους ως προς τις οπτικές εικόνες.

Κατανοώντας εμείς οι ίδιοι την κοινωνική σπουδαιότητα της τέχνης και μεταδίδοντας τη στα παιδιά, τα βοηθάμε να προβάλλουν αντιστάσεις στις επιρροές των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης και να μάθουν πως να διαμορφώνουν τη ζωή τους. Η Τέχνη είναι ένα πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο.

Δείτε περισσότερα στο πρόγραμμα σπουδών στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης της Μαρίας Ντάβα.

Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες, ζωγράφοι, εικονογράφοι, σχεδιαστές, γραφίστες, αρχιτέκτονες και άλλοι προσφέρουν κοινωνικό έργο γιατί ομορφαίνουν, εμπλουτίζουν και εμπνέουν τη ζωή μας. Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τους καλλιτέχνες και γενικότερα χωρίς την τέχνη;

Η Τέχνη δημιουργεί πολιτισμό και ανατρέχοντας στην ιστορία της Τέχνης θα δούμε πόσο επηρεάζει τις δομές της κοινωνίας σε κάθε εποχή και αντίστροφα πόσο επηρεάζεται από κοινωνικά προβλήματα και αξίες.

Ο περισσότερος κόσμος όμως ακόμη θεωρεί την Τέχνη μια άχρηστη πολυτέλεια. Γι’ αυτούς κατά συνέπεια και η σοβαρή ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη είναι περιττή. Εφόσον ζωγραφίζουν μόνα τους στο σπίτι δεν χρειάζονται τίποτε άλλο, δεν θα γίνουν και ζωγράφοι, αυτό είναι το σκεπτικό των περισσοτέρων. Σίγουρα δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά καλλιτέχνες, αλλά η τέχνη δεν απευθύνεται στους λίγους αλλά σε όλους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Tags: , , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *