Πως να βλέπουμε ένα έργο Τέχνης

Filed in Νεα by on 18 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 1906
Rate this post

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Πως να βλέπουμε ένα έργο Τέχνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να βλέπουν σε έναν πίνακα ότι τους αρέσει να βλέπουν και στη πραγματικότητα. Είναι πολύ φυσιολογικό. Σε όλους μας αρέσει η ομορφιά της φύσης και είμαστε ευγνώμονες για τους καλλιτέχνες που την αποθανάτισαν.

Η προτίμηση όμως για τα όμορφα πράγματα, μπορεί να μας κάνει να απορρίπτουμε έργα αληθινά σπουδαία, επειδή το θέμα τους δεν είναι τόσο ελκυστικό.
Το πρόβλημα με την ομορφιά, είναι πως τα γούστα και τα κριτήρια για το τι είναι ωραίο μπορεί να διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μιαν άλλη δυσκολία. Θέλουν να θαυμάζουν την επιδεξιότητα του καλλιτέχνη στην απόδοση πραγμάτων που τους είναι οικεία. Και είναι πράγματι άξια θαυμασμού τα έργα των παλαιοτέρων ζωγράφων, που μόχθησαν πολύ ώστε και η μικρότερη λεπτομέρεια του θέματος να καταγράφεται με μεγάλη προσοχή.

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης που δημιουργεί με τον δικό του τρόπο, χαρακτηρίζεται κάποιες φορές ανίκανος, και κάποιοι κρίνουν πως “δεν ξέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του”.

Ότι κι αν πιστεύει ο καθένας, το σίγουρο είναι πως οι καλλιτέχνες της εποχής μας ξέρουν να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν “σωστά”. Αν δεν το κάνουν, τότε έχουν το λόγο τους.

Όταν βλέπουμε ένα έργο τέχνης και δεν μας ικανοποιεί η ακρίβειά του, χρειάζεται να σκεφτούμε πως ο καλλιτέχνης είχε τους λόγους του για να αλλάξει τη όψη των πραγμάτων. Σίγουρα κάτι θέλει να εκφράσει με αυτό τον τρόπο.

Αν αφεθούμε και ξεχάσουμε όλα όσα ξέρουμε, τότε η τέχνη ίσως γίνει ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν καινούριο κόσμο, όπου όλα θα τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να μπορέσουμε να απολαύσουμε την τέχνη, είναι η απροθυμία να αποβάλουμε τις προκαταλήψεις μας.

Ο καλλιτέχνης που προσπαθεί με το έργο του να μας μεταδώσει ένα συναίσθημα, αισθάνεται πως πέτυχε τον στόχο του, αν κοιτάζοντάς το νιώσουμε κι εμείς το ίδιο.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το έργο του θα μας αρέσει.

Αν το συναίσθημα που θέλει να εκφράσει είναι ο πόνος η το μίσος, το πιθανότερο είναι ο πίνακας να μας ταράξει και να νιώσουμε αποστροφή.

Τότε μπορούμε να θαυμάσουμε την ικανότητα του καλλιτέχνη, να μπορεί να μεταδίδει ένα μήνυμα με τόση αμεσότητα.

Κάποια έργα μπορεί να μας προβληματίζουν και να μας βάζουν σε σκέψεις. Κάποια ίσως μας φαίνονται ακατανόητα με μια πρώτη ματιά. Κοιτάζοντάς τα ξανά μπορεί να ανακαλύψουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που μας διέφυγαν στην αρχή.

Για να μπορέσουμε να δούμε και να χαρούμε ένα έργο τέχνης χρειαζόμαστε ένα φρέσκο μυαλό και μια ανοιχτή καρδιά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Δείτε περισσότερα:

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Tags: , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *