Πως θα καταλάβετε οτι το παιδί σας έχει ταλέντο;

Filed in Νεα by on 22 Σεπτεμβρίου 2014 0 Comments • views: 6254
4.6/5 - (9 votes)

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΕΧΝΗ-ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΙΔΙΑ

Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει ταλέντο;

Κατ’ αρχήν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τη φυσική κλίση από το ταλέντο.

Ταλέντο είναι το φυσικό χάρισμα η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα σε κάποιον τομέα. Συνήθως ονομάζουμε ταλέντο την φυσική κλίση ενός παιδιού.

Το ταλέντο όμως, προϋποθέτει την εξάσκηση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι μόνο την έμφυτη ικανότητα. Το ταλέντο αναδύεται σταδιακά, μέσα από τη μετατροπή των φυσικών ικανοτήτων σε δεξιότητες που έχουν ασκηθεί συστηματικά.

Οι φυσικές κλίσεις ή ικανότητες είναι οι βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου αργότερα να αναπτυχθεί το ταλέντο. Κανένα παιδί δεν μπορεί να είναι ταλαντούχο αν δεν διαθέτει το έμφυτο χάρισμα.

Μπορεί όμως, ένα φυσικό και έμφυτο χάρισμα να μείνει ανεκμετάλλευτο και να μην αναγνωριστεί ως ταλέντο.

Η αλήθεια είναι, ότι χωρίς τη διαδικασία της μάθησης, αλλά και χωρίς την ενθάρρυνση του κατάλληλου περιβάλλοντος, το ταλέντο μπορεί να σβήσει δίχως να αξιοποιηθεί.

Επομένως μπορούμε να μιλάμε για τη φυσική κλίση ενός παιδιού στη ζωγραφική, εφόσον δεν έχει περάσει από μια διαδικασία συστηματικής μάθησης και εξάσκησης.

Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε την κλίση ενός παιδιού στη ζωγραφική;

Ο Πικάσο έλεγε ότι χρειάστηκε να φτάσει 70 χρονών για να μπορέσει να ζωγραφίζει όπως ένα παιδί. Kαι αυτό γιατί οι ζωγραφιές των παιδιών εκπέμπουν ανεπανάληπτη αθωότητα και πλούσια φαντασία και μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο με μια χρωματιστή και χαρούμενη ματιά.

Για να δείτε και εσείς αν το παιδί σας θα γίνει ο επόμενος Πικάσο, θα πρέπει να έχει τα 4 αυτά τουλάχιστον χαρακτηριστικά:

  • Αν του αρέσει να ζωγραφίζει στον ελεύθερο χρόνο του και δείχνει να αγαπάει αυτό που κάνει.
  • Αν είναι ο τρόπος που διαλέγει να εκφράσει ότι νιώθει και ότι το προβληματίζει.
  • Αν έχει ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες και μπορεί να καθοδηγεί το χέρι του με αρκετή ακρίβεια σε ότι κάνει.
  • Αν είναι δημιουργικό και επινοητικό. Έχει αρκετή φαντασία και βρίσκει πολλούς τρόπους για να εκφράσει αυτό που θέλει.

Όταν συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε είναι απαραίτητο το παιδί να βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον ώστε με τη σωστή καθοδήγηση και εξάσκηση, να μετατρέψει την φυσική του κλίση σε ταλέντο.

Το σημαντικότερο κίνητρο για ένα παιδί για να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα, είναι η επιθυμία και η αγάπη που μπορεί να νιώθει γι’ αυτή.

Η εμπειρία μου πολλά χρόνια τώρα με παιδιά, μου έχει δείξει ότι η δεξιότητα του χεριού με τη συστηματική εξάσκηση βελτιώνεται αισθητά και ότι φαντασία και η δημιουργικότητα του παιδιού καλλιεργούνται. Φυσικά αυτό γίνεται όταν το παιδί βρεθεί σε έναν χώρο που μπορεί να του δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Αν όμως ένα παιδί προικισμένο σε δεξιότητες, δεν νιώθει να έλκεται από την ενασχόληση με την τέχνη και δεν νιώθει αγάπη γι’ αυτή, δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί σε ταλέντο.

Δείτε περισσότερα:

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να μάθετε πως θα έρθετε στο εργαστήριο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,  κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @gmail.com. Υπεύθυνη Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *