Γιατί ένα παιδί χρειάζεται να ασχοληθεί με την Τέχνη;

Filed in Νεα by on 28 Αυγούστου 2014 1 Comment • views: 6937
5/5 - (8 votes)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ-ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΗΣ-ΛΑΡΙΣΑ

Γιατί ένα παιδί χρειάζεται να ασχοληθεί με την Τέχνη;

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Η ενασχόληση του παιδιού με την τέχνη είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξή του γιατί κινητοποιεί ταυτόχρονα την φαντασία, την γνώση, τον ψυχισμό και τις δεξιότητες του παιδιού. Παράλληλα αναπτύσσεται δημιουργικότητα του, ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση και καλλιεργείται η εμπιστοσύνη στο εγώ και η αυτοεκτίμηση.

Αυτό που αποκομίζουν τα παιδιά από την ενασχόλησή τους με την τέχνη είναι η ενεργοποίηση της φαντασίας, καθώς μαθαίνουν πως να χειρίζονται τα θέματα με τρόπους κοντά στην αντίληψή τους και έξω από στερεότυπα.

Για παράδειγμα θα ζωγραφίσουμε ένα μήλο με πολλά χρώματα και σχήματα. Θα είναι ένα μήλο της φαντασίας μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια ωραία αντίθεση σχημάτων στο εσωτερικό του μήλου και στο φόντο χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα. Σιγά σιγά θα αρχίσουν τα παιδιά να μαθαίνουν για τη δυναμική των χρωμάτων, πότε και πως κάνουμε αντιθέσεις, πότε δύο χρώματα ενισχύουν το ένα το άλλο και πότε χάνουν τη δύναμή τους.

Εξασκούνται και αναπτύσσονται οι δεξιότητές τους. Για κάθε θέμα κάνουν προσχέδια, όσα χρειάζεται το κάθε παιδί για να νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του. Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν άγχος στο να αποδώσουν ένα θέμα φοβούμενα ότι δεν θα το κάνουν καλά. Στα προσχέδια κάνουν όλη τη σχεδιαστική δουλειά, εξασκούνται και αποβάλουν το φόβο. Στο κανονικό χαρτί θα σχεδιάσουν πλέον με σιγουριά και έπειτα θα έχουν να δουλέψουν χρωματικά το έργο τους.

Τα θέματα που δίνονται στα παιδιά είναι συγκεκριμένα. Τα παιδιά αγχώνονται όταν τους ζητήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Δεν μπορούν να βρουν ιδέες και καταφεύγουν σε στερεότυπα η αντιγράφουν.

Χρειάζονται καθοδήγηση για να μάθουν να παράγουν ιδέες. Η εμπειρία που αποκτούν σιγά σιγά πάνω σε ποικιλία θεμάτων και υλικών, καθώς και η γνωριμία με τα θέματα που πραγματεύονται οι διάφοροι καλλιτέχνες, δείχνει στα παιδιά ότι μπορούν να εμπνευστούν από πολλές πηγές. Τέτοιες πηγές είναι:

  • Η παρατήρηση του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος, τα σχήματα και τα χρώματα των αντικειμένων, το φως και η σκιά.
  • Η φαντασία, η ικανότητα να διαμορφώνουμε εικόνες πραγμάτων, που δεν υπάρχουν πραγματικά στην καθημερινή ζωή.
  • Οι έννοιες όπως η αγάπη, η ειρήνη, η ομορφιά, το μίσος, ο πόλεμος και τα συναισθήματα που αυτές μας γεννούν.
  • Τα προβλήματα και οι ανάγκες της καθημερινής ζωής. π.χ. όταν θέλω να χαρίσω κάτι που έφτιαξα σε κάποιον, η όταν θέλω να φτιάξω ένα χρήσιμο αντικείμενο.

Δείτε περισσότερα στο πρόγραμμα σπουδών στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης της Μαρίας Ντάβα.

Η Τέχνη είναι κυρίως ένα μέσο έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων

Με την ενασχόλησή τους με την τέχνη τα παιδιά αποκτούν ένα σημαντικό μέσο αυτό- έκφρασης και εκτόνωσης συναισθηματικών εντάσεων που τις περισσότερες φορές είναι λυτρωτικό. Επίσης εκφράζοντας κάτι από τον εαυτό τους αισθάνονται προσωπική υπερηφάνεια και εσωτερική δύναμη

Καλλιεργείται η αισθητική τους αντίληψη, μαθαίνοντας για την αρμονία των χρωμάτων και την ισορροπία στη σύνθεση ενός έργου. Μαθαίνουν να βλέπουν να αισθάνονται και να κατανοούν τη μοναδικότητα του κάθε πράγματος και οξύνεται η ευαισθησία τους ως προς την αρμονία η την δυσαρμονία γύρω τους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Tags: , , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Web Design λέει:

    Πάρα πολύ καλό άρθρο Μαρία και χρήσιμο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την Τέχνη ή έχουνε παιδάκια που είναι καλλιτεχνικά πνεύματα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *