Μαθήματα ζωγραφικής γιά παιδιά

Filed in Νεα by on 26 Αυγούστου 2015 0 Comments • views: 6601
5/5 - (1 vote)
Καλλιτεχνική δημιουργία

Παιδική Τέχνη

Μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά

Οι εγγραφές άρχισαν στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ   Μαρίας Ντάβα

Το Εργαστήρι όλο τον Σεπτέμβριο κάθε πρωί 11:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. και κάθε απόγευμα 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ., σας περιμένει να δείτε τον όμορφο χώρο του και να πάρετε πληροφορίες για τα μαθήματα και τις δραστηριότητές του.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες και οι περισσότεροι γονείς προβληματίζονται για το  ποιες θα είναι φέτος οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Όσο πιο πολλά και ποικίλα ερεθίσματα μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του, τόσο μεγαλύτερο το όφελος του παιδιού του.  Χρειάζεται ακόμη να μην ξεχνάμε τις  προσωπικές προτιμήσεις και κλίσεις των παιδιών καθώς μεγαλώνουν, που είναι πολύ σημαντικές. Αυτές μας δείχνουν μέσα από ποιες δραστηριότητες το κάθε  παιδί  θα είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο.

Μια από τις πιο ωφέλιμες δραστηριότητες για την ανάπτυξη του παιδιού, είναι η ενασχόλησή του με την Τέχνη.

 

Τι προσφέρει η τέχνη στη ζωή του παιδιού;

Η ενασχόληση του παιδιού με την τέχνη είναι αναγκαία για την σωστή ανάπτυξή του, γιατί κινητοποιεί ταυτόχρονα την φαντασία, τη γνώση, τον ψυχισμό και τις δεξιότητες του παιδιού.

Παράλληλα αναπτύσσεται η δημιουργικότητα του, ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση και καλλιεργείται η εμπιστοσύνη στο εγώ και η αυτοεκτίμηση.

  • Ποια τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης;

    1) Ενεργοποιείται η φαντασία τους

    Η φαντασία των παιδιών ενεργοποιείται, καθώς μαθαίνουν πως να χειρίζονται τα θέματα με τρόπους κοντά στην αντίληψή τους και έξω από στερεότυπα. Για παράδειγμα θα ζωγραφίσουμε ένα μήλο με πολλά χρώματα και σχήματα. Θα είναι ένα μήλο της φαντασίας μας.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια ωραία αντίθεση σχημάτων στο εσωτερικό του μήλου και στο φόντο χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα. Σιγά- σιγά θα αρχίζουν τα παιδιά να μαθαίνουν για τη δυναμική των χρωμάτων, πότε και πως κάνουμε αντιθέσεις, πότε δύο χρώματα ενισχύουν το ένα το άλλο και πότε χάνουν τη δύναμή τους.

    2) Εξασκούνται και αναπτύσσονται οι δεξιότητές τους

    Για κάθε θέμα κάνουν προσχέδια, όσα χρειάζεται το κάθε παιδί για να νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του. Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν άγχος στο να αποδώσουν ένα θέμα φοβούμενα ότι δεν θα το κάνουν καλά. Στα προσχέδια κάνουν όλη τη σχεδιαστική δουλειά, εξασκούνται και αποβάλουν το φόβο. Στο κανονικό χαρτί θα σχεδιάσουν πλέον με σιγουριά και έπειτα θα έχουν να δουλέψουν χρωματικά το έργο τους.

         3) Μαθαίνουν να παράγουν ιδέες

       Τα θέματα που δίνονται στα παιδιά είναι συγκεκριμένα. Τα παιδιά αγχώνονται όταν τους ζητήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Δεν      μπορούν να βρουν ιδέες και καταφεύγουν σε στερεότυπα η αντιγράφουν. Χρειάζονται καθοδήγηση για να μάθουν να παράγουν ιδέες. Η εμπειρία που αποκτούν σιγά σιγά πάνω σε ποικιλία θεμάτων και υλικών, καθώς και η γνωριμία με τα θέματα που πραγματεύονται οι διάφοροι καλλιτέχνες, δείχνει στα παιδιά οτι μπορούν να εμπνευστούν απο πολλές πηγές.

Πηγές ιδεών είναι:

  • Η παρατήρηση του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος, τα σχήματα και τα χρώματα των αντικειμένων, το φως και η σκιά.
  • Η φαντασία, η ικανότητα να διαμορφώνουμε εικόνες πραγμάτων, που δεν υπάρχουν πραγματικά στην καθημερινή ζωή.
  • Οι έννοιες όπως η αγάπη, η ειρήνη, η ομορφιά, το μίσος, ο πόλεμος και τα συναισθήματα που αυτές μας γεννούν.
  • Τα προβλήματα και οι ανάγκες της καθημερινής ζωής. π.χ. όταν θέλω να χαρίσω κάτι που έφτιαξα σε κάποιον, η όταν θέλω να φτιάξω ένα χρήσιμο αντικείμενο.

4) Μαθαίνουν να εκφράζουν τον εαυτό τους

Η Τέχνη είναι κυρίως ένα μέσο έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων. Στο εργαστήρι τα παιδιά αποκτούν ένα σημαντικό μέσο αυτοέκφρασης και εκτόνωσης συναισθηματικών εντάσεων που τις περισσότερες φορές είναι λυτρωτικό. Επίσης εκφράζοντας κάτι από τον εαυτό τους αισθάνονται προσωπική υπερηφάνεια και εσωτερική δύναμη.

5) Καλλιεργείται η αισθητική τους αντίληψη

Μαθαίνοντας για την αρμονία των χρωμάτων και την ισορροπία στη σύνθεση ενός έργου αρχίζει σιγά- σιγά να καλλιεργείται η αισθητική τους αντίληψη. Μαθαίνουν να βλέπουν να αισθάνονται και να κατανοούν τη μοναδικότητα του κάθε πράγματος και οξύνεται η ευαισθησία τους ως προς την αρμονία η την δυσαρμονία γύρω τους.

6) Μαθαίνουν να βλέπουν έργα Τέχνης

Η ενασχόληση με την Τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία έργων, αλλά και στο να μάθουν τα παιδιά πώς να βλέπουν έργα Τέχνης, πώς να μιλούν γι’ αυτά, τι θέλουν να εκφράσουν αυτά και ποια είναι η αξία και το νόημα της τέχνης για όλους μας.

Στο Εργαστήρι τα παιδιά μαθαίνουν στοιχεία της ιστορίας της τέχνης. Μαθαίνουν να βλέπουν έργα σπουδαίων καλλιτεχνών και τι αυτά θέλουν να εκφράσουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο οξύνεται η παρατηρητικότητά τους και μαθαίνουν έμμεσα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα στον εαυτό τους και στους γύρω τους.

Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν διδαχτεί πως να βλέπουν τέχνη, έχουν αναπτύξει ήδη την έννοια της ομορφιάς και κάποιες προτιμήσεις ως προς το τι τους αρέσει να βλέπουν. Η αντίληψη που έχουν για την ομορφιά διαμορφώνεται από εικόνες που βλέπουν στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά και στην τηλεόραση.

Η τηλεόραση επιρεάζει βαθιά τη διαμόρφωση της αισθητικής αντίληψης των παιδιών δυστυχώς. Τα ζωηρά χρώματα και η έντονη κίνηση της τηλεόρασης, τραβάνε το ενδιαφέρον των παιδιών και διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους.

Μαθαίνοντας όμως στα παιδιά να βλέπουν έργα τέχνης, τους δίνουμε τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να καλλιεργηθεί η καλαισθησία τους και να διευρυνθούν οι προτιμήσεις τους ως προς τις οπτικές εικόνες.

 

Το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου

  • Ζωγραφική       Γνωριμία με υλικά και τεχνικές
  • Γνωριμία με διάσημους ζωγράφους
  • Γλυπτική
  • Κατασκευές με άχρηστα υλικά
  • Πηλοπλαστική
  • Ψηφιδωτό
  • Τμήματα μικρών παιδιών (2 έως 4 ετών) με μαμάδες
  •  Κάθε Σάββατο πρωί, αυτοτελή μαθήματα ελεύθερης συμμετοχής 
  • Ψυχολογική ανάλυση της παιδικής τέχνης  (τμήματα παρουσία ψυχολόγου)

Τα τμήματα του εργαστηρίου

Τα τμήματα και οι ώρες των τμημάτων, διαμορφώνονται εκ νέου κάθε χρονιά μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, που είναι ο μήνας των εγγραφών.  Τα τμήματα διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με την ηλικία και σύμφωνα με τις ελεύθερες ώρες των παιδιών.

Τα μαθήματα ξεκινάνε τον Οκτώβριο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα τμήματα και το πως αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, τα έτη φοίτησης στο εργαστήρι, καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες, θα βρείτε στη σελίδα με τίτλο ΤΜΗΜΑΤΑ στο paidikikitexni.gr 

Tο τμήμα που παραμένει και φέτος σταθερό, είναι το τμήμα του Σαββάτου, που είναι ελεύθερης συμμετοχής.

Σάββατο 11:30 π.μ. – 1:00 μ.μ.

 Αυτοτελή μαθήματα ελεύθερης συμμετοχής.

Τα θέματα των μαθημάτων είναι:

  • Γνωριμία με διάσημους ζωγράφους
  • Ζωγραφική και τεχνικές ζωγραφικής
  • κατασκευές με διάφορα υλικά
  • πηλοπλαστική

Κάθε μάθημα είναι αυτοτελές. Δηλαδή ολοκληρώνεται μέσα σε μιάμιση ώρα και τα παιδιά παίρνουν μαζί τους αυτό που δημιούργησαν.

Για τα μαθήματα του Σαββάτου χρειάζεται οι γονείς να  δηλώσουν  συμμετοχή.

Οι γονείς πληρώνουν το κάθε μάθημα ξεχωριστά χωρίς να δεσμεύονται και για τα επόμενα μαθήματα

Τιμή συμμετοχής 6 ευρώ

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Δείτε περισσότερα:

Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης βρίσκεται στην οδό Κενταύρων 34 (πλατεία Εβραίων μαρτύρων). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2410 531145,  κινητό: 6973033734 και email: ntavamaria @gmail.com. Υπεύθυνη Μαρία Ντάβα.

Tags: , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *