Μαθήματα ψηφιδωτού για παιδιά

Filed in Νεα by on 30 Νοεμβρίου 2014 0 Comments • views: 2517
5/5 - (1 vote)

Μαθήματα ψηφιδωτού για παιδιά

Μαθήματα ψηφιδωτού για παιδιά

Ξεκίνησαν τα μαθήματα ψηφιδωτού στο Εργαστήρι παιδικής τέχνης στη Λάρισα

Η ιστορία του ψηφιδωτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια, από το 3000 π.χ. και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποιήθηκε παλιά για να διακοσμήσει τους τοίχους και τα δάπεδα εκκλησιών αλλά και άλλων κτηρίων. Σήμερα χρησιμοποιούμε ψηφιδωτές εικόνες για να διακοσμήσουμε ποικίλα πράγματα.

Στο ψηφιδωτό μπορούμε να αποτυπώσουμε διάφορες εικόνες, διακοσμητικά μοτίβα, ακόμη και πρόσωπα με μεγάλη ακρίβεια. Το ψηφιδωτό είναι μια εικόνα που αποτελείται από πολλές  μικρές ψηφίδες διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών, εξ ου και η ονομασία του.

Οι ψηφίδες είναι μικρά κομματάκια από διάφορα υλικά, όπως η πέτρα το γυαλί η το κεραμίδι. Τα υλικά αυτά κόβονται σε μικρά κομματάκια (τις ψηφίδες) με μια ειδική τανάλια.

Τι προσφέρει η ενασχόληση με το ψηφιδωτό στα παιδιά;

Το ψηφιδωτό είναι μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά που δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτό που χρειάζεται να προσπαθήσουν τα παιδιά, είναι να ταιριάξουν σωστά τα μεγέθη των ψηφίδων την μια δίπλα στην άλλη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο, και να βάζουν τη σωστή ποσότητα κόλλας στις ψηφίδες.

Η όλη διεργασία του ψηφιδωτού είναι μια εξαιρετική άσκηση των δεξιοτήτων των παιδιών!
Τα παιδιά γίνονται μικροί “ψηφοθέτες” και στο τέλος των μαθημάτων, ‘έχουν το δικό τους ψηφιδωτό φιλοτεχνημένο από τα ίδια, έτοιμο να διακοσμήσει κάποια γωνιά του σπιτιού τους.

Η δομή του μαθήματος στο Εργαστήρι

Στο Εργαστήρι στο μάθημα του ψηφιδωτού τα παιδιά  κάνουν πάντα μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο ψηφιδωτό, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν το έργο τους. Τα μικρότερα παιδιά 5 έως 7 ετών δημιουργούν το ψηφιδωτό τους με έτοιμες κομμένες ψηφίδες.

Κολλάνε τις ψηφίδες αυτές, με ειδική λαβίδα, πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο με ξυλόκολλα, με τρόπο που να είναι ομοιόμορφα ταιριασμένες μεταξύ τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά 8 και 9 ετών κολλάνε τις ψηφίδες τους με μελόκολλα (ένα μείγμα από αλεύρι μέλι και νερό) πάνω σε διαφάνεια.

Αφού στεγνώσει καλά η μελόκολλα,  κολλάνε το ψηφιδωτό τους πάνω σε χοντρό κομμάτι ξύλου και αφαιρούν με προσοχή τη διαφάνεια. Η τεχνική ψηφοθέτησης με μελόκολλα, είναι η τεχνική που ακολουθούν οι περισσότεροι ψηφοθέτες.

Αυτό που διαφέρει είναι το επόμενο βήμα όπου το ψηφιδωτό τοποθετείται σε τσιμεντοκονίαμμα.

Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία που δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά. Τα παιδιά από 9 ετών και πάνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ειδική τανάλια για να κόψουν μόνα τους τις ψηφίδες. Οι ψηφίδες που χρησιμοποιούμε είναι κεραμικές ψηφίδες, γιατί κόβονται εύκολα και υπάρχουν σε πολλά ωραία χρώματα.

Τα μαθήματα του ψηφιδωτού δεν εντάσσονται μέσα στο πρόγραμμα των διαφόρων τμημάτων. Γίνονται σε διαφορετικές ώρες και είναι προαιρετικά.

 Κάθε ενότητα ψηφιδωτού είναι ξεχωριστή από τις άλλες και ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε πέντε με έξι μαθήματα.

Όσα παιδιά ολοκληρώσουν μια ενότητα, αν το επιθυμούν μπορούν να συνεχίζουν και σε επόμενη ενότητα. Διαφορετικά σταματούν.
Το μάθημα του ψηφιδωτού διαρκεί μιάμιση ( 1,5) ώρα κάθε εβδομάδα και διδάσκει η ψηφοθέτρια κυρία Λίνα Μπακιρτζή.

Εγγραφές στα τμήματα του ψηφιδωτού στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης Οδός Κενταύρων 34β (πλατεία εβραίων μαρτύρων) και στα τηλέφωνα: 2410 531145 και  6973033734.

Tags: , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *