Διδάσκεται η Τέχνη στο σχολείο;

Filed in Νεα by on 20 Αυγούστου 2014 0 Comments • views: 1957
5/5 - (2 votes)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Διδάσκεται η Τέχνη στο σχολείο;

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Στους περισσότερους ανθρώπους επικρατεί η αντίληψη ότι η καλπάζουσα παιδική φαντασία δημιουργεί εικόνες ονειρικές και πρωτότυπες. Αυτό ισχύει ως επί το πλείστον στο παιδικό παιχνίδι. Χρειάζεται όμως να δούμε ότι η έντονη παιδική φαντασία και ο αυθορμητισμός στην τέχνη τείνει να είναι ένας μύθος.

Μόνο τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας έως 4 ετών ξεφεύγουν κάπως από τις επιρροές των μεγάλων και διατηρούν μια αυθεντικότητα στην έκφραση η οποία περιορίζεται και απωθείται εντελώς στα σχολικά χρόνια.

Προσωπικά έχοντας έρθει σε επαφή εδώ και πολλά χρόνια με παιδιά και έχοντας ασχοληθεί με μεγάλο αριθμό σχεδίων τους, ξέρω καλά πως δεν μαρτυρούν μια αυθόρμητη έκφραση. Τα παιδιά στο σχολείο, από το νηπιαγωγείο ακόμη χρησιμοποιούν στερεότυπα, μιμούνται και αντιγράφουν. Αυτό οφείλεται στο σχολείο που επιβάλλει στα παιδιά συγκεκριμένους τύπους σχεδίων που κρίνονται “σωστά” και επιβάλλονται σε όλους.

Δείτε περισσότερα στο πρόγραμμα σπουδών στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης της Μαρίας Ντάβα.

Η σωστή εκμάθηση των χρωμάτων στα παιδιά

Χρωματικά όλα τα αντικείμενα έχουν ένα χρώμα, το “σωστό” χρώμα. Παράδειγμα: τα δέντρα είναι πράσινα με καφέ κορμό, τα σπίτια τα γνωστά σε όλους μας τετράγωνα με την τριγωνική κόκκινη σκεπή.Τα παιδιά μένουν για χρόνια καθηλωμένα σ΄αυτά τα στερεότυπα με το φόβο πως οτιδήποτε διαφορετικό και μη “σωστό” δεν θα γίνει αποδεκτό από τους μεγάλους.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η αναπαραστατική έννοια της τέχνης είναι η μόνη αποδεκτή από τους περισσότερους δασκάλους, αλλά και την πλειοψηφία των ενηλίκων. Οτιδήποτε μη αναγνωρίσιμο οπτικά απορρίπτεται σαν λάθος. Κι όμως η αναπαραστατική ακρίβεια που ζητάνε από τα παιδιά, είναι κάτι ξένο προς την αντίληψή τους, μέχρι και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, και γίνεται και με εντελώς λάθος τρόπο.

Ακόμη κι αν θέλω να να δείξω στα παιδιά το “σωστό” χρώμα του δέντρου, είναι λάθος να πω πως το δέντρο έχει ένα μόνο πράσινο χρώμα. Ποτέ κανένα δέντρο δεν έχει ένα μόνο πράσινο χρώμα( εφόσον υπάρχει φως και σκιά), αλλά άπειρες διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, καθώς πολλές τονικές διαβαθμίσεις από το ανοιχτότερο στο σκουρότερο.

Θα τους ζητούσα λοιπόν να βάλουν στο δέντρο όλα τα πράσινα που διαθέτουν τα υλικά τους ( οι μαρκαδόροι π.χ.το πιο κοινό υλικό ζωγραφικής διαθέτει κάμποσα πράσινα και γαλαζοπράσινα) και ίσως και μερικά ακόμη χρώματα ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αρχίσουν τα παιδιά να μαθαίνουν να παρατηρούν σωστά το περιβάλλον και τον χώρο γύρω τους. Διαφορετικά οδηγούνται απλώς σε στερεότυπα, σε ένα φτώχεμα των αισθήσεων και σε μια απλούστευση των πραγμάτων. Αυτή η λάθος αντίληψη και στάση του σχολείου, καθώς και η ενασχόληση με την τέχνη που είναι ανύπαρκτη, δεν βοηθούν καθόλου την ανάπτυξη της φαντασίας και την προσωπική έκφραση του παιδιού.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, απλώς επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά στο τηλέφωνο 2410 531145 και  κινητό 6973033734.

Tags: , , , , , , , ,

About the Author ()

Η Μαρία Ντάβα έχει σπουδάσει παιδαγωγός, στο Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικών Ερευνών και σπουδών στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει τα ειδικά σεμινάρια για παιδαγωγούς στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την Τέχνη. Το Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με επιτυχία και φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη, την ζωγραφική, τη γλυπτική, τη πηλοπλαστική και άλλες τέχνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *